Robbanó túróstáskák az Arénában

Ez úton szeretnék kifejezést adni felháborodásomnak, amelyet a Budapest Sportarénában tartott Carmina Burana-előadás rendezőinek (Art Concerts és Showtime Budapest) ügyfélpolitikája váltott ki belőlem. Történt ugyanis, hogy 2004. december 8-án harmadmagammal beálltam a sorba, jegyemet lobogtatva. Közben szólt a hangosbeszélő: "ételt-italt, veszélyes tárgyat behozni, ittas állapotban belépni tilos", stb. Nálunk volt három kiló csípőspaprika (ezt kénytelenek voltunk magunkkal hozni, mert tulajdonosa a késői zárás miatt nem tudott volna visszautazni érte Újpestre, majd ismét át a városon hazáig), fél liter ásványvíz, két narancs és két túróstáska. A jegyen a következők olvashatók:

"Szeretettel üdvözöljük a rendezvény vendégeként!

Ez a jegy a túloldalon feltüntetett előadásra történő egyszeri belépésre jogosít, de csak abban az esetben, ha Ön elfogadja az alábbi feltételeket, és tudomásul veszi, hogy köteles betartani az előzmény házirendjét és a biztonsági rendszabályokat a rendezők ellenőrzése mellett. [...] Tilos behozni a rendezvény területére bármilyen italt, üveget, műanyag palackot, esernyőt vagy más, a rendezőség által veszélyesnek ítélt tárgyat! Szigorúan tilos minden kamera, magnó vagy más hang- és képrögzítő berendezés behozatala! Használatuk esetén a Rendezőség kénytelen a felvételt megsemmisíteni és az eszközt a műsor végéig elvenni! A feltételeket megszegő látogatót a rendezőség a helyszínről eltávolítja, vagy belépését megtiltja, és a belépőjegy árát nem téríti vissza. [...]

A bejáratnál mosolygós hölgyek kezelték a jegyeket, illetve markos legények nyittatták ki a táskákat, dobálták a kukába a pillepalackokat és a túróstáskákat. Mi nem tiltakoztunk: nem olvastuk el a jegyen található szabályokat, és a hangosbemondó nyomán azt hittük: ételt is tilos behozni. A velem lévő személyek bizonyára azt remélték: két túróstáskát bekönyöröghetnek valahogy, a pirospaprika pedig nem étel, hanem ételízesítő. Ez utóbbit szerencsére nem dobatták ki, hanem vissza kellett vinnünk a csomagmegőrzőbe.

A meglepetés akkor következett, mikor a ruhatár után szembetaláltuk magunkat a (méregdrága) büfével. Ha túróstáska nem is, de sokféle sütemény, pogácsa, poharas üdítő és más enni-innivaló kínálta magát, némelyik egyenesen tálcán, annak jeléül, hogy nyugodtan bevihetők a nézőtérre is. Voltak, akik tényleg bevittek ételt-italt, és senki nem szólt rájuk. Bennünk meg felforrt az epe: hát mégsem azért tilos az étel-ital, mert a tisztelt közönség ledisznózhatja a párnás üléseket, hanem a büfések jobb forgalma érdekében! Nem azért dobatták ki a pillepalackokat, hogy a hallgatóság fejbe ne hajítsa velük a konferansziéként levitézlő Földes László Hobót, hanem hogy jobban fogyjanak a büfések kínálta levek!

Most már elolvastuk a jegyen található szabályokat is. Nem szerepelt köztük, hogy ételt behozni tilos! Más kérdés, hogy utólag, a hangosbemondón ezt mégis hozzábiggyesztették a feltételekhez, de véleményünk szerint ez a hozzábiggyesztés minket nem kötelezett, mert 1. nem volt kiírva a bejáratnál jól látható helyre, hogy "az intézmény házirendje szerint az étel behozatala is tilos;" 2. mivel az intézmény nyilvánosan kifüggesztendő házirendje nem tiltotta, az ő részükről ez az utólagos tiltás egyoldalú szerződésmódosítás, amit ők nem kötöttek ki a jegyen található feltételgyűjteményben, s mivel már megvettük a jegyet, a szerződési feltételeken nem lett volna szabad módosítani; 3. pusztán azért, mert ők a levegőbe belekiabálták az ételtilalmat, nem lesz az ránk kötelező, mert mondhatták volna azt is: "szemüvegeseknek tilos a bemenet," és az sem lett volna pusztán ezért kötelező; 4. a pirospaprika nem veszélyes tárgy, mert ezzel az erővel a túróstáska is az lehetne, de túróstáskát ők maguk is árultak odabenn. (Azt persze megértem, hogy a büfések bevételeire nézve csakugyan veszélyes az otthonról hozott étel-ital.) Ennélfogva polgárjogi értelemben ez az ő tiltásuk érvénytelen, és kikényszerítése szerződésszegő magatartásnak minősül.

Két túróstáska miatt perelni nyilván nem szándékozunk, viszont mint becsapott szerződő felek ez úton szerzünk magunknak elégtételt. A rendezőket (Art Concerts és Showtime Budapest) hitvány és alantas kufároknak minősítjük, hírnevüket minden törvényes módon rongálni igyekszünk, és ezt a magatartásunkat fenn is tartjuk, míg valaki meg nem győz álláspontunk alaptalanságáról.

Németh Ferenc
és még két személy.