Alázós tréfa a Facebookon

Németh Ferenc, 2011. december 18., 23:45

Ismerősök megdöbbentésére, megalázására, illetve harmadik felek összeugrasztására alkalmas tréfa terjeng a Facebookon. Pedig karácsonyi ajándékkal felérő lelki cirógatásra is alkalmas volna. Az egyszerűség kedvéért előrebocsátom a lényegét: létezik egy facebookos belső link, ami minden rákattintó számára az illetőnek a saját profilját dobja elő. Erre aztán számos tréfát lehet alapozni, de ezek közül csak párat említek, hogy a romboló használatra további ötleteket ne adjak. Mondjuk beírja valaki, hogy "Figyelem! Hamis felhasználói profilt találtunk, kerüljétek nagy ívben!", és mögérakja a linket.

Persze ráharap az az egyszeri Facebook-felhasználó, aki szívesen látna egy leleplezett profilhamisítót: valami sötét üzelmekben utazó figurát, afféle reklámhuszárt vagy politikai agitátort. Aztán paff, a gép behozza a saját kezdőoldalát. Az illető néhány körön át emelkedő vérnyomással pöföghet bele a világba (vagy éppen azon ismerőse ellen, akinek a szájából az illető linket először olvasta), mígnem szerencsésebb ismerősei fel nem világosítják, hogy átverés áldozata lett (mint korábban ők maguk is).

Ezzel a tréfával kapcsolatban az a legveszélyesebb, amit harmadik személyekkel, azaz mások beszélgetésébe beleolvasókkal művelni képes. Ez esetben ugyanis az átverés nem olyan nyilvánvaló, mint két ismerős között. Mert azt elég hamar kitalálja mindenki, hogy az ismerőse által neki címzett üzenetben elhelyezett eme méretes gyomros valószínűleg csak áprilisi tréfa - de ha az ember mások beszélgetésében azt olvassa: "Hű, de gáz ez az alak, hogy nem veszi észre magát?!", és rákattintva saját magát találja hivatkozottként, akkor különféle sejtések indulnak el az agyában. Hogy két ismerőse éppen őt beszéli ki a háta mögött. Ha van módja a helyszínen reagálni, valószínűleg ők maguk világosítják fel tévedéséről, és pár percnyi szívgörcs után jót nevethet saját magán és a Facebook furcsaságain. Ha azonban a rendszer nem engedi a helyszínen hozzászólni, akkor szegény áldozat kínjában a vakvilágba kiáltja bele a dühét, hogy íme, mások mi rosszat találnak benne, és miért nem neki szólnak, ha "gáznak" tartják a fényképét vagy valamelyik bejegyzését. Főleg ha korábban csakugyan beletette a (jó) lelkét a hozzászólásaiba.

Az én esetemben az a helyzet adódott, hogy mikor e linkre kattintottam, a kezdőoldalam tetejét éppen egy kevéssé épületes mosatlanedény-halmaz foglalta el, amit nagy vigyorogva belinkeltem egy palacsintasütéssel töltött este után, félhullán. (A palacsinták fotói közvetlenül ezalatt, az előző bejegyzésemben üldögéltek.)

Eléggé érzékeny vagyok a jó híremre ismerőseim előtt, ezért a vélt sértésre azonnal reagáltam. Üzenőfalamon képként közzétettem ismerőseimnek általam talált beszélgetését (persze az ő védelmükben kitakarva nevüket, arcképüket), és eléggé indulatosan hozzátettem (még mindig a nagyvilágnak címezve), hogy az idézett beszélgetők igen figyelmetlenül olvasták a bejegyzéseimet, mert közvetlenül alatta ott volt a mosatlankupac oka. És felkészültem a legrosszabbra: hogy olyanokkal kell dühös vitába bocsátkoznom, akiket szeretek, vagy legalábbis mostanáig szerettem. Senkinek nem kívánom ezt az érzést.

Szerencsére azonnal érkezett a felmentő sereg: két éjjeli bagoly, jobban mondva éjszakai angyal ismerősöm azonnal leleplezte az átverést (áldassék a nevük), és megszabadított engem a sértett önérzetem miatt hergelődve töltendő éjszaka rémétől. Ahogy rákerestem a guglival, csakugyan találtam egy sor beszélgetést a hálón, melyben mások egymást pöckölgették ezzel a tréfával, és lesték a hatást. Álljon itt egy beszélgetés a találatok közül, ahol a beszélgetés hosszúsága és gyors pörgése az új bekapcsolódók számára is nyilvánvalóvá tette, hogy áprilisi tréfa az egész.

[Indító humorzsák]
Na akkor itt is! :-)
Valaki szóljon már neki,hogy cserélje le a profilképét!
Naggyon gáz! :D
[link]
        Ez 43 embernek tetszik.
        5 megosztás
[1. reagáló]
ezt én is kérdem?

[2. reagáló]
mindenki megszívja :D

[3. reagáló]
jóvicc :D

[4. reagáló]
?:D hát ez durwa tripp wolt XD

[5. reagáló]
Bazzz kihültem gecaaa...xD

[6. reagáló]
ezt én is -.-"

[7. reagáló]
köszi fiúk :)

[Indító humorzsák]
Hányan cserélnek képet? :-)

[1. reagáló]
gondolkoztam rajta :D

[7. reagáló]
itt még senki mert ez a én profilomde én nem rég cseréltem még ez előtt :)

[8. reagáló]
háhá ez kurva nagy XD

[Indító humorzsák]
Mindenkinek a sajátja jön be! :-)

[9. reagáló]
Kabbe [Indító humorzsák], először csak néztem, h mivan? :))

[10. reagáló]
kösz szépen!!!! Ezt lopom ha nem gond!!!

[11. reagáló]
f@sza :)

[12. reagáló]
UFFFF .)

[5. reagáló]
Uuuu nemár h nem esik le?=DD Hát ezt kajak lopom én.is!xD

[13. reagáló]
?:D

[13. reagáló]
Hattalmas...

[14. reagáló]
Az :D :D :D lestem mi van :D

[15. reagáló]
Ezt loptam.. hatalmas konfliktusok vannak már belőle! :D

[Indító humorzsák]
[Név]! Mindenki magát látja! :-)

[17. reagáló]
?:))

[18. reagáló]
engem volt aki törölt is .....

[19. reagáló]
az nem is ezért...:P
amugy én is furán néztem..:P
de én azthittem, hogy nem hozta be azt, amit a(z) [Indító humorzsák] linkelt..:P
ezért az enyémet dobta be helyette..:P

[20. reagáló]
Mikorra ez leesett bazz, nem iszok többet :D

[21. reagáló]
?...óóóóóóóóóó Te piszok! Kétszer is rányomtam, na majd adok én az [Indító humorzsák]nak, gondoltam :))) majdnem megállt a szívem!!!:)))

A teljesség kedvéért idézem saját okulásom történetét is (két beszélgetésből egybeszerkesztve), mely különben hamar elsüllyedne a Facebook óceánjában:Németh Ferenc
A képen szereplő link ide, az én üzenőfalamra mutat, melynek tetején a képen látható vélemény megtételekor, azaz 2011. XII. 16-án este 10 tájban az alábbi mosatlanos kép üldögélt.


Ez se maradjon ki: a hegyekben álló mosatlan. Erről mondja a "Miért jó férfinak lenni" c. érdemes gyűjtemény, hogy "Háromhetente mosogatok, nagy tételben."

Németh Ferenc
Gyengébbek kedvéért (akik szerint ez "elég gááz"): ezt egy perccel az iménti palacsintás bejegyzés után írtam, este tizenegykor, amikor már nem volt erőm elmosogatni a nyolcvan palacsinta e melléktermékeit, és másnap hajnali négykor kellett kelnem.


Kész van a palacsinta...

Németh Ferenc
Hogy mármost mi is a valóban "gááz" (az én mosatlanjaim vagy a figyelmetlen olvasóknak a mostani képen dokumentált elsietett véleményalkotása), annak eldöntését meghagyom a figyelmes olvasónak.

[Egyik angyal]
amúgy ez a link mindenkinek a saját képét adja ki. a hozzászólásról meg annyit, hogy róla árulkodik....

[Másik angyal]
Ezen ne tessék magát idegesíteni Tanár úr, nem Ön az első, aki találkozott ezzel a linkkel! Elvileg akárki kattint rá arra a linkre, mindenkinek a saját fotóját hozza elő.

Németh Ferenc
Rossz vicc volt, akárki találta ki.

[Egyik angyal]
hát ez inkább az ilyen nagyszájú emberkéknek szól akik kiirkálnak ilyen szöveget amúgy meg sok embernek leverhetné a egóját...vannak akiknek volna mit ... amikor tizen akárhány évesen nem tud magával mit kezdeni....

Németh Ferenc
Nohát, akkor én ártatlanul kerültem bele a "szórásba"...

[Egyik angyal]
naja... a szórásba ://

Németh Ferenc
A kezdeményezés ötletgazdája pedig alkalmasint nagyokat röhög magában, hogy hány embert sikerült egymásnak ugrasztania.

[Másik angyal]
Körülbelül.

[Egyik angyal]
valószínűleg...mondjuk én ilyeneken nem akadok ki ... ez a mai világ... mindenkinek az a legjobb ha a másiknak a lelkivilágába jól beletipor... ez van

Németh Ferenc
No, akkor ennyi időt is elég volt rá pocsékolnom (meg a Facebookra, amely valószínűleg busás kattintásszámokat kaszál egy-egy ilyen tréfa kapcsán.). Köszönöm a segítséget, legyetek jó egészségben!

Néhány mélyebb vonatkozása mégis van ennek a tréfának. Méghozzá az, hogy szinte minden alkalmazása negatív, megalázó, cikiző üzenetet tartalmazott. Amint a fenti beszélgetés egyik angyala mondta: a mai világban már tréfának, szórakozásnak számít, ha a másikba belerúgunk, és lessük a hatást. Gondolom, csakugyan ilyen kölcsönös alázásokban jeleskedő ember indíthatta útjára ezt az önmagunkra linkelő játékot, és jó tréfának tartotta akár közvetlen címzettjei, akár harmadik személyként a csapdába sétáló áldozatai rovására. Aztán egy jelentős tömeg mérgezett egérként futott szerte a játékkal, újabb változatokban terjesztvén a mások sértegetését lényegi elemként tartalmazó tréfát. De alig valakinek jutott eszébe, hogy megfordítsa a fegyvert, és pozitív üzenetek hordozására használja: "Micsoda ütős profil, nézegessétek!" Ugyan az átverés leleplezése itt is kijózanító élmény lett volna, de legalább jó szájízzel fogadta volna az áldozat - és persze a közvetlen címzett még hamarabb átlátott volna a szitán.

No, a további elemzés már szociológust igényelne, ezért nem folytatom. Már csak a tanulságot szeretném egy bibliai idézettel összefoglalni:

"Van olyan, aki beszél hasonlókat a tőrszúrásokhoz, de a bölcseknek nyelve orvosság."

Példabeszédek könyve 12,17

Végül pedig mivel minden vicc szakállassá válik és feledésbe merül valamikor, az utókor számára ideírom a linket: http://www.facebook.com/profile.php?=45176895. Szerintem jópofa ember az illető, bár szerénysége meggátolja abban, hogy ezt nagydobra verje. :-)

2011. december