Aljas gaz lator robot ez a Facebook!
(A Facebook megtévesztő rendszerüzenetei)

Németh Ferenc, 2011. november 12., 21:50

Rettenetes, hazug robot ez a Facebook! Ma (2011. XI. 12.) legalább kétszer léptem ki-be rá, mégis ez az üzenet érkezett este az értesítési emilcímemre:

Nosza, rámentem a linkre (amit a fenti képen feketével eltakartam). És íme, ez az oldal jött be bejelentkezés után:

Vagyis ismerősöket akar nekem keresni (sic!). De hogy miért hazudta, hogy üzenetem érkezett, hogy hat fényképen megjelöltek (?), meg hogy ismerőseim (sic!!) a válaszomra (sic!!) várnak, azt fel nem foghatom. Nyomorult hazug gazláda ez a Facebook, ezt mondom már régóta.


Rózsa Géza

... de miért ne hazudna? De komolyan: Mi lenne az az erkölcsi norma, amelynek bármennyire is meg kellene feleljen? Van-e bármilyen HITELES forrásod arról, hogy a fb-ot ilyen vezérli? (Amúgy velem ilyen baja még nem volt. :- )

Németh Ferenc

Velem is most először esik meg efféle aljasság a Facebook részéről, azaz most először csap be maga a rendszer, és nem egy tingli-tangli felhasználói program, ami fölött neki nincs közvetlen hatalma, és amiért nem vállal felelősséget. Itt egyszerűen az történt, hogy a Facebook egy megtévesztő rendszerüzenettel csalogatott be magához, így kívánván elérni, hogy használjam az ismerőskeresőt, amit elvből nem használok.

Tudniillik azóta, hogy egy ízben tömegével küldött ki a nevemben tolakodó ismerősi megjelöléseket és egyben Facebook-meghívókat is olyan szolgáltatók (pl. Hotmail) partnerei számára, akiknek én nem akartam az utóbbiból is küldeni. Ez úgy történt, hogy eltitkolta: esetenként az őáltala előásott emberek nem is Facebook-felhasználók. Ezért aztán úgy tűntem fel ezen ismerőseim előtt, mint aki nem annyira velük akar kapcsolatot tartani, hanem a Facebookot reklámozza. Nem győztem mentegetőzni és tapasztatlanságomra hivatkozni olyan emberek előtt, akiket becsülök és szeretek.

A Facebookot elvileg vezérelnie kellene a Safe Harbor normáinak (http://www.facebook.com/about/privacy/other, a teteje felé). Ezt a mondott hely még erősebb szövegezéssel visszaigazolja (http://export.gov/safeharbor/eu/eg_main_018378.asp, az első bekezdés b) pontjában).

A Safe Harbour pedig megköveteli, hogy a benne résztvevő cégek az általuk kezelt adatokat rendeltetésszerűen használják fel, és tartózkodjanak partnereiknek az adatokkal való megtévesztésétől. Ez a http://export.gov/safeharbor/eu/eg_main_018475.asp címen olvasható, a Choice kezdetű bekezdés b) pontjában. Ez ugyanis azt írja: ahhoz, hogy a rólam gyűjtött adatokat az eredeti vagy általam már engedélyezett céltól eltérően használja fel, a Facebooknak világos szavakkal engedélyt kellett volna kérnie tőlem.

Márpedig én nem azzal a kifejezett feltétellel helyeztem el a képeimet a profilomon, hogy azokon való valamiféle (általam már régen nyugtázott) bejelölések ürügyén a Facebook azt hazudhassa nekem, hogy már régen nem léptem be, és az ismerőseim választ várnak tőlem - mikor csak az történt, hogy az ismerőskeresőt nem használtam.

No ez az, amiért a jófiú szerepében álságosan pózoló Facebook egy visszataszító, hazug gépezet.