Topik: HIT GYULI A TV2-BEN

csabiika *** 1999-12-02 11:35:17 (2)

Szoval hitgyuli a TV2-ben.

En nem szeretnem reszleteezni a dolgokat, csak annyit szeretnek mondani, hogy...

Ultem a TV elott es csak neztem ki a fejembol, es neztem, es neztem, es....

Es baromi butanak, es bambanak ereztem magam. A lenyeg az az volt, hogy volt egy csoka, aki ennek a hitgyulekezetnek a feje. Es predikal, meg a szentlelekkel dobalozik, es szentelt vizzel aldast oszt. Ez eddig meg rendben is lenne. de azt latni kellett volna. Valahogy igy nezett ki. All az urge kozepen, marmint a gyulekezet feje. Es ott allnak a hivek, akik udvozulni akarnak, vagy csak szorakozni, nem tudom. Mindez valami kis teremben. Es ekkor azt mondja a "fonok" hogy ez most legyen szenteltviz, es felemel egy felig ures 3dl-es asvanyvizes uveget. Aztan fogja es leonti vele az embereket. Vagyis jobban mondva rajuk boritja. Aztan a felenel elfogy, es ha jol vettem ki ( az kovetkezo szavakbol, meg atobbibol, de most lehet, hogy hulyeseget irok) Akinek nem maradt "asvanyviz" azt meg frankon lekopdosi. !!!! De nem is ez a lenyeg. Hanem az, hogy az emberek meg elesnek es rangatoznak, es a csoprot 80%- meg rohogogorcsben tor ki. Es fetrengenek, meg vihognak mint valami nyeretlen 10 eves. Mintha sajat magukon nevetnek, hogy milyen hulyek. Szoval nem ertem.

Aztan megszolal egy ember a studioban, aki allitolag bevitte a TV2-nek a filmet, es elmondja, hogy o is tagja volt ennek az egyhaznak, es elege lett, es ezert lazad. Mert ez egy atveres, az egesz, mait ott csinalnak.

Aztan a kov. felvetelen az "egyhaz" feje, aki az elobb leontotte a tobbieket vizzel, eloadast tart arrol, Hogy a keresztenyseg, vagyis a mai keresztenyseget Musszolini (bocsi, de nem tudom helyesen leirni a nevet) szoval o terjesztette el. Es a Spanyolok meg a Portugalok mint rasszista nacik egytol egyik. Es nem is lehet rajtuk segiteni. Es ott ulnek vagy 30-an es ezt hallgatjak nagy odaadassal.

Aztan kov felvetel. Egy hatalmas nagy eloadassa ennek a csokanak. Es ott van tobb szaz ember, de lehet, hogy tobb ezer. Mikrofon, szinpad, ilyesmi. Es azt mondaj, hogy ... hiveim, amig cash van, addig nincs gond !! Erre sokan nem ertik es elmagyarazza, hogy penzrol, vagyis keszpenzrol beszel. Erre nagy ovacio, meg taps.

Szoval ultem, es neztem, es neztem es neztem, es meg mindig nem volt vege !!!!!

Aztan valaki mas egy hatalmas sprotcsarnokban aldast oszt. Es megy es az emberek fejere rakja a kezet, es azok meg vonaglanak, sikitoznak. Osszeesnek es epilepszias roham tuneteit produkaljak.

Aztan egy masik ismeretlen ember, valami kerthelyisegben. Es ul es mondja majdnem sirva, hogy o is tagja volt ennek az egyhaznak. Es ezuton szeretne az osszes ember elnezeset, es bocsanatat kerni, es persze az Istenet is, hogy a keresztenyseget, meg a vallast, meg Jezust tanitasait GMK szintjere vittek. Es atvagtak az embereket akik minden szavukat elhittek, es frnakon penzt kaszaltak belolle.... stb

Aztan az ennek az "egyhaznak" valami szovivoje is megszolal. Es magyarazkodik, hogy milyen imahazat, meg mittudom en, hogy miket epitettek a penzbol. Meg hogy a lekopdoses az benne van a bibliaban, mert Jezus a biblia szerint 2X gyogyitott igy. Es hogy mi miert vagyunk ezen felakadva. Es a Spanyolok, meg a Portugalok is ugy vannak, ahogy az "egyhazanak" a feje is elmondta. Es nezzunk meg egy tortenelem konyvet ott van fehren-feketen minden.......

Hat valami ilyesmi. Es most ezt nem csak azert irtam le, mert a topicnyito kerdezte, hanem azert, mert en is meg akartam kerdezni a velemenyeteket a temaban. tehat varnam en is mindenki velemenyet, mert en teljesen megkavarodtam.

Hat minden jot, es jokedvet mindenkinek !!!!! csabiika

Brumimackó *** 1999-12-02 11:48:06 (3)

Én nem fogom és nem akarom védeni a gyülit, de az a cash-es sztori hihetően megmagyarázódott, legalábbis nekem, vagyis kiragadott részlet, Németh arról a bizonyos jövendölésről bezslélt, hogy gyün az Entikrájszt Szupersztár, és nem lesz készpénz, csak hitelkártya, illetve tetkó, miszerint 666. Hogy aztán ez még súlyosabb-e, mint ha csak kapzsi lenne szimplán, azt döntse el ki-ki maga. [előzmény : csabiika, 1999.12.02 11:35]

Laci *** 1999-12-02 12:20:47 (6)

Ja, a GMK-s fazon meg a Takács Feri, és ha ő pénzt csalt ki a hívektől az az ő baja. Egyébként róla el is tudom hinni, soha nem értettem, hogy hogyan került bele a vezetőségbe annak idején.

Truth is out there *** 1999-12-02 13:30:31 (7)

Na akkor én is belebeszélek:

1. Hogy ki hogyan röhög zárt körben /tehát nem pl. a munkahelyén/ magának az magánügy. Egyházak lehetnek furcsák, szokatlanok, de attól még nem bűnözők.

2. Bartus is mondta, hogy azt állítják, hogy a bejátszott kazetta lopott. Ez igaz. Egy másik szervezet nevében, amelynek előadásán a "Mussolini ügy" elhangzott, többedmagammal tettem feljelentést. A rendőrség elismerte a szabálysértés tényét, de a kazetta még nem került vissza. Ezekről pecsétes papírom van. De végre van 3 millió tanú arra, hogy kinél van.

3. Az ominózus mussolinis kiszólás nem a katolikus egyházra, hanem a "római katolicizmus mai formájára" vonatkozott. Ezt meg történelmileg feketén-fehéren igazolni lehet.

Látom előre a válasz- és kérdésáradatot. Csak kulturáltakra válaszolok.

faithful *** 1999-12-02 13:48:45 (8)

Hello TioT,

1) Ez a Bartus volt? 2) Akkor a népszabiban megjelent Bartus cikkben szereplő kiszólás: "Kazettám van arról, hogy Németh Sándor mire tanítja a gyülekezet tagjait: a kritikusokat átkozzák meg, Isten "atombombát" dobjon rájuk, betegedjenek meg, a halál vegye körül őket." kiszólás csak -- egyrészt 'előjáték' volt másrészt fenyegetés, zsarolás a HGy vezetőivel szemben??? [előzmény : Truth is out there, 1999.12.02 13:30]

Truth is out there *** 1999-12-02 13:55:41 (9)

Szia Faithful!

1) Lagalábbis most úgy tűnik. 2) Ez két (vagy több) kazettáról szól, de az a kiszólás tekinthető fenyegetésnek.

Az érdekes az, hogy most úgy van az egész beállítva, mintha titok derült volna ki. Pedig a HGy több ilyen műsort bemutatott már saját magáról. Az MTV-ben, az interneten élőben egy csomót. Ilyen titkos társaság ez a HGy.

[előzmény : faithful, 1999.12.02 13:48]

faithful *** 1999-12-02 13:58:40 (11)

érdekes, hogy erről nem volt szó a tv-ben:

"Sajtóközlemény

Véradók Napja a HIT Csarnokban

420 önkéntes véradó jelentkezett - felekezeti hovatarozástól függetlenül - vasárnap a Péterfy Sándor utcai Vérellátó Központ, a Hit Gyülekezete és a XIII. kerületi Vöröskereszt által közösen meghirdetett nyílt véradó napra, amelyre a kőbányai Hit Csarnok előadótermében került sor. A Véradók napja alkalmából meghirdetett akció folytatása a Péterfy Vérellátó és a Hit Gyülekezete augusztusban indult közös kezdeményezésének, amelynek célja a vérellátás szempontjából kritikus időszakokban a fővárosi kórházak életmentő műtétjeinek támogatása.

A Vérellátó Központ munkatársai mintegy 200 liter vért vettek a jelentkezőktől. Mint Dr. Marosvölgyi Béláné, a vérellátó nap szervezője elmondta, a levett vér mennyisége az általuk ellátott fővárosi kórházak - köztük például az Országos Traumatológiai Intézet - négy napi teljes igényét fedezi. A most levett vérkészlet lehetővé teszi több korábban elhalasztott vérigényes nagyműtét elvégzését is. A közös akciók sikere alapján a Péterfy Vérellátó és a Hit Gyülekezete 2000-ben rendeszeressé kívánja tenni a véradónapok sorozatát. A tervek szerint háromhavonta kerülne sor hasonló nagyszabású véradásra a Hit Csarnokban. A Hit Gyülekezete Vezetősége kezdeményezi továbbá, hogy vidéki közösségei részvételével 2000-ben országos véradóakció induljon, hozzájárulva ezzel is a magyar egészségügy és a szükségben lévő emberek megsegítéséhez.

A szervezők, Péterfy Sándor utcai Vérellátó Központ, a Hit Gyülekezete és a XIII. kerületi Vöröskereszt egyúttal szeretne köszönetet mondani az elektronikus és írott sajtó valamennyi munkatársának, hogy a véradásra szóló felhívás közzétételével hozzájárultak az akció sikeréhez.

Budapest, 1999. november 28.

Tisztelettel:

dr. Marosvölgyi Béláné Péterfy Sándor utcai Vérellátó Központ

dr. Németh Zoltán a Hit Gyülekezete Egészségügyi Szolgálatának vezetője

További információ: Morvay Péter sajtóreferens (Hit Gyülekezete)"

CC *** 1999-12-02 15:50:17 (17)

Sziasztok!

Hát, újdonságot nemigen lehetett látni, vagy hallani tegnap este. Inkább csak egyfajta összefoglalása volt az egész kampánynak.

A legtöbb dolgot, ami szóba vagy 'képbe' került, már átbeszéltük itt a fórumon.

Nem emlékszem a pontos megfogalmazásra, de emlékezetem szerint tartalmilag a következő vádpontok hangoztak el (x-edszerre):

N.S.

1. Tejhatalmú vallási vezető és ezért veszélyes. 2. Bármire rá tudja venni a híveket. 3. Keresztapa szintű maffia vezér is egyben. 4. Prédikál a pénzről, gazdagságról. 5. Üzletet csinált a hitből. 6. A hívők adományait saját zsebre elteszi = képmutató + tolvaj 7. Politizál 8. Úszít, gyűlöletet kelt. 9. Lejáratja M.o.-t a külföld előtt. 10. A Mussolini-vel és Hitlerrel kötött politikai szerződéseket tekinti a Római Katolicizmus mai politikai arculatának a kialakulásának a kezdetének. 11. Véleménye szerint Európa több országában a II.világháború után is tovább él a fasizmus, akár még politikai szinten is. 12. Nincs tisztában a Római Katolikus egyház mindenki által jól ismert értékeivel.

HGY - a gyülekezet hitélete

1. A hívőknek vannak extatikus élményei, megynyilvánulásai az istentiszteleten. (Sírás, nevetés, ordítás, remegés, sikítás, földreesés, rángatózás ...)

2. Imakommandók. 3. Átkozódás. 4. KÖTELEZŐ a tized fizetés. 5. Ellenőrizetlenül áramlik a pénz.

-

Hirtelen ennyire emlékszem. Biztos lesznek, akik örömmel segítenek majd, hogy kibővítsük a listát. ;)

Most nem írok cáfolatokat a fenti pontok mellé, de akit érdekel nyugodtan kérdezzen rá.

Összességében egy legalább 80-90%-ban elfogult műsor volt. Engem az döbbentett legjobban meg, hogy a TV2 saját kommentárja a bejátszásokhoz egy az egyben Bartus hazugságait ismételte meg, de már, mint objektív tényeket. Fényévnyi távolságra volt az objektív, elfogulatlan tájékoztatástól.

Érdekes módon a HGY pozitívumaira, leszámítva a Hitcsarnok építését, még csak utalás se igen történt. (Mint általában. :))

Üdv, CC.

csabiika *** 1999-12-02 16:32:05 (19)

faithful :

Azt hiszem, most akkor en is megszolalok. es kivancsi lennek egy-ket dologra.

Ahogy kivettem a betuidbol, te nagyon veded ezt a hitgyulekezetet. A te dolgod. Csakhogy nekem is volt tapasztalatom ilyesmivel kapcsolatban. Megpedig... Regebben eljartam Kissfaludy Ur eloadasaira, es kivancsian figyeltem, hogy miket mond. Mert erdekes volt, es mert kicsi voltam, es buta. Talan. (Most nem vagyok kivancsi a valaszban arra, hogy Kissfaludy Ur milyen primitiv, meg hulyesegeket tanit, meg idiota.) Mert ahogy eszrevettem ez megy. Az egyik hit vedelmezoje fuckolja masikat. Aztan van egy-ket barat akit dicser es azt hirdetik, hogy Jezus is megjovendolte, hogy a vegitelet elott rengeteg hamis profeta lesz. Persze amikor meghallgatok egy ilyen eloadast, vagy egy ilyen hitgyulekezetes embert, akkor mind a masikban latja a hamis profetat, es ovva int a masiktol. Vajon miert ? Kozben meg azt hirdeti, hogy Isten szabad akaratot adott az embernek. Na mind1 Szoval a konkret pelda. Nem tudom, hogy ki es hogyan ismeri az alabb kovetkezo embereket, de ha nem, akkor koldjetek levelet, es elmondom. Hosszu leszek, de szerintem nem erdektelen.

Szoval eljartam eloadasokra es tetszett az, amit ott mondtak. Egy kicsit hihetobb volt, mint a mostani Bibliai vilagkep. Aztan kezdtem felnezni ra. Igen am, de az ember felno, es csak nem akar belemenni egy-ket dolog a fejebe. Mondja a Kissfaludy, hogy a megvalto ismet megszuletett, es lany es mar ennyi meg ennyi idos, es valahol a regi magyarorszag teruleten el, mert nem arulhatja el konkretan.... (ez meg fontos lesz)

Aztan volt ez a "nagyszeru" termeszetgyogyasz. Az Olah Ur. Az a tipikus ember, aki csak ugy tud gyogyitani, hogy rozsaszin postautalvanyon megerkezett a penz, es akkor megy a gyogyito energia. Megkerdezik tole, hogy szerinte nem anyagias ez ?? Erre mit mond ?? Hogy azzal, hogy valaki feladja azt a penzt, azzal kinyilvanitja akaratat a gyogyulasra. Mert o onkenyesen nem gyogyithat !! Ekkora ordenare okorseget meg nem hallottam soha. Az nem eleg, ha az ember elmegy hozza, es megkeri ot ??!!. A dehogy, akkor meg nem szabad akaratabol akar gyogyulni. Majd csak akkor, ha mar Olah Ur penztarcajat nyomja a penze !! AKKOR IGEN !! Erre jon, meg a tobbi. Hogy kicsabitja a hiveket valahova a Parlament ele talan, hogy jelenes lesz, ekkor meg ekkor. Persze elmarad. Aztan meg megindokolja, hogy latomasa volt, es Isten azt mondta neki, hogy ez csak egy proba volt. A kovetkezo. Szerinte jon egy meteorit ami kozelit a fold fele, es 2000 szilveszteren az osszes ember el fog aludni, es akiket kivalasztottak(akik benne is vannak a Bibliaban a 144000 ember) azokert eljonnek, csak ugy onkenyesen elviszik oket. Mert ok jo emberek. Es az a meteorit be van rendezve, es ott elhetnek, es semmire sincs gondjuk. Es nekik nem kell majd atveszelni a nagy vilagveget. Mert ok nagyon jok. Igen am, mondom en LEGYEN !! Erre O ! De ez egy kiralysag lesz, es hat persze ki lenne a kiraly. Gondolom mindenki kitalata mar ! Hat persze, hogy Olah ur ! De meg meg is jegyzi. O fog uralkodni mindenkin. Ez mar tobb mint gyanus. De mind1. Aztan amikor mar kezdtem megdolni, akkor pontosan volt egy Kissfaludy est, es ott voltam, es direkt rakerdeztem Olah Urra ! Erre mit mond Kissfaludy ?? Hogy Olah Ur egy jo ember. Egy taltos, egy igazi gyogyito, meg szent ember. Na mondom, akkor legyen. Erre hazamegyek, es mit latok kb 1 honap mulva az Ablak c. musorban. Hogy Olah Ur nyilatkozik, hogy Halleluja es orulnek az angyalok, mert most tudtak meg egy fontos dolgot. Es nem csak Olah Ur, hanem az angyalokkal is csak most kozoltek. Hogy a megvalta OBENNE szuletett ujra !! IGEN jol ertette mindenki !! Marmint Olah Urban ! Na mondom akkor ennyit Kissfaludy Ur szavaira is, az osszes megvaltojaval, aki lany, meg kicsi, meg a volt Magyarorszag teruleten el.....

Aztan el birom kepzelni, hogy a cikk utan a Kissfaludy idegesen hivja a nagy bratyijat, hogy egyeztessenek, mert a hivek most nem ertik, hogy mi is van akkor az ujbol megszuletett megvaltoval ?? Es aztan osszedugjak a fejuket, es kitalanak valamit, amivel mind a kettojuknek igaza van. De ha nem megy, akkor meg elkezdik majd egymast fuckolni, es mind a ketto "hamis" profetanak nevezi a masikat !!!

Ilyen egyszeru ez az egesz. Lehet, hogy csak egy csalodott ember szol belulem, de ez mar akkor is tobb, mint gyanus !!!!

Hat azt hiszem, hogy ennyi. Ha van kerdes, akkor maj valaszolok !! minden jot, es jokedvet Mindenkinek !!! csabiika

[előzmény : faithful, 1999.12.02 15:22]

Laci *** 1999-12-02 18:13:23 (27)

Hopsz, most olvasom csak, hogy CC mit írt (az én írásom előtt tényleg nem olvastam).

Szóval: mik azok az anomáliák amiket tömeg méretekben fedeztél fel a HGY-ben?

Mert ok: NS sem tökéletes (ezt legutóbb tegnap vallotta be a gyülekezet előtt, szóval elég uptodate állítás :) Persze ezt tudtuk eddig is). Ha valamit rosszul csinál, az Istennel személyes közösségben levő hívőben levő szeretet elfedezi ezt a hibát, és korrigálja magában (most nem beszélek arról a kisebbségről akik a HGY-be járnak, soha nem is találkoztak Istennel, csak igyekszenek megfelelni, vagy akinek pont azzal van baja, hogy gyakorlatilag Sándort összekeveri Istennel. Én nem ismerek ilyet, de lehet, hogy van.)

Szerintem [előzmény : TevTanito, 1999.12.02 18:00]

CC *** 1999-12-02 18:41:22 (28)

Szia Csabi !

Feltételezem, láttad a Csillagok háborúját. Arra gondolok amikor a Jedi lovagok egy láthatatlan, csak általuk ismert és érzékelhető ERŐ segítségével tárgyakat emeltek fel a levegőbe, megéreztek távoli eseményejket, vagy éppen a jövőt.

Amit láttál, annak természetesen semmi köze a filmhez, de remélem, hogy a párhuzam kicsit felfoghatóbbá teszi, hogy Isten ereje képes hatni az emberekre, vagy akár a tárgyakra is.

A kiragadott részlet, azt mutatta be, hogy Isten erejét meglepő módon tárgyak is képesek, hordozni és közvetíteni is. Mielőtt túlzottan azonosítanád Isten erejét a Jedi féle dologgal, íme egy másik példa: Az Ószövetség idején élt egyik prófétának még jóval a halála után is Istennek olyan ereje volt még a csontjain is, hogy amikor egy hullát bedobtak az elszáradt csontjai mellé, az azonnal feltámadt.

---

A férfiú, aki megszólalt, Bartus László névre hallagat, és tényleg lekoccolt a gyülekezetből. Ez szíve joga volt, bárki bármikor megteheti. De az már mérföldes aljasság, hogy ezek után kígyót-békát kiabál azokra, akik maradtak. Ő és még néhány száz (max ezer) ember másképpen akarta megélni a hitét és elment. Ott maradtak viszont Kb 39.000-en, akik viszont nagyon is szeretik a gyülekezetüket és továbbra is örmmel elmennek Istentiszteletre. Megdöbbentő módon mégis ennek a néhány száz embernek a mocskolódását kapta fel a média és mostanság mindent elkövetnek, hogy lejárassák a HGY-t

---

A majdnem síró szakállas férfiút Takács Ferencnek hívják. Amit mondott, azt nem-igen lehet másképpen minősíteni, mint színtiszta hazugság. A Hit Gyülibe járók Isten személye miatt látogatják az istentiszteleteket és mivel meg is találják, amit keresnek, örömmel adakoznak a hitélet technikai oldalának költségeire. Egyszerűen szeretik a gyülekezetet, szeretnek oda járni és ezért gondot viselnek róla. Nem hétköznapi aljasság ezt az igazán nemes hozzáállást bemocskolni.

---

Mussolinit - a készítők felháborítóan szemét szándéka szerint - félreértetted. Gondolom tudod, hogy létezik egy miniállam, úgy hívják, hogy vatikán. A római pápa egyben politikus is, szerepe, súlya van a politikai életben. Én nem ellenőriztem a történelemkönyvekben, hogy biztosan így van-e, de a bemutatott rész valami olyasmiről szólt, hogy Mussolini volt az első, aki valamiféle politikai szerződést (talán konkordátumot) kötött a Vatikánnal. Ha jól emlészem, akkor Hitler egyik első szerződése is ilyen volt. Szó se volt a Katolicizmusról, mint vallási irányzatról.

[előzmény : csabiika, 1999.12.02 11:35]

BMiklós *** 1999-12-02 19:02:20 (29)

Kedves TevTanito!

Jó lenne, ha pontosan megfogalmaznád, hogy mire gondolsz, amikor elvakult fanatizmusról írsz, és melyik területek azok amelyeken ez megmutatkozik. Melyek azok a viselkedési anomáliák amelyekre céloztál? Kik azok a mások, és mi alapján gondolod, hogy ők a Biblia alapján élnek? Tényleg érdekel, hogy mire gondolsz, mert ezek nagyon tág fogalmak amiket leírtál. Köszönöm, hogy őszintén leírtad a véleményedet, és ez a stílus alapja lehet egy normális beszélgetésnek. [előzmény : TevTanito, 1999.12.02 18:00]

bubis *** 1999-12-02 20:36:58 (30)

Sziasztok!

A mi tegnap a TV2-n volt az teljesen nevetseges. Az egesz ugy volt beharangozva mint valami vadi uj oriasi balhe a HGY-vel kapcsolatban, allitolag Bartus Laszlo a TV2-hoz aznap reggel eljuttatott kazettairol volt szo (persze nem VHS minoseg), friss ropogos! Uram Atyam! a Nemeth Sandor vizzel frocskoli a hiveket, es az emberek fetrengenek a nevetestol (jujj ha Istentisztelet es nevetnek az mar csak valami gonosz dolog lehet) itt az esti krimi gyerekek, lehet szornyulkodni! Aztan jon egy ugy 15 eves felvetel egy max 100 fos osszejovetelrol. Aztan meg egy masik zartkoru tobb evvel ezelottrol, amit mar ugyszinten leadtak egy parszor. Mekkora ujsag! Aztan persze kiderult hogy csak arrol van szo, hogy egy kis hangulatot kell kelteni, mert a parlamentben eppen most kerult napirandre a vallasszabadsag megnyirbalasa. Komolyan aggodom ertuk, szerintem egyre rosszabbul csinaljak, egyre fantaziatlanabb es gyengebb ez az egesz. Regebben meg lehetett olyan jooo nagy, a nap is lepottyan az egrol hazugsagokat hallani - aztan tok jokat lehetett sirni es rohogni, mikor az egyik hazugsag ellentmondott a masiknak - de mostma' olyan az egesz, mint egy megakadt lemez. Hat ez van, ez az orszag egyre laposabb.

[előzmény : BMiklós, 1999.12.02 19:02]

zsolt7 *** 1999-12-02 23:28:02 (33)

Sziasztok

A TV2 ben levo musort nem láttam, de a Népszabadságban megjelent Bartus cikket azt olvastam.

Bartus László egyetlen célja, hogy bemocskolja, és ha lehet betiltassa a HIT Gyülekezetet. Mert gyulöli N.S-t.

Íme itt egy részlet a Bartus Által írt cikkbol.

"Hack Péternek nem a vallása szalonképtelen, hanem az a gyülekezet, amelyhez tartozik. Németh Sándor vezető lelkész irányítása alatt olyan keresztény egyház működik, amely semmibe veszi az emberi jogokat. Egyszemélyes, kontroll nélküli vezetés alakult ki, és ez olyan diktatúrát hozott létre, amely orvosilag igazolható megbetegedéseket okozott. A megfélemlítés, a pszichikai terror, a lelki elnyomás tanúi a volt presbiterek. Az egyház pénzével úgy bánt a vezető lelkész, mint a saját vagyonával. A magyar társadalom a közösségi élet egyetlen területén sem tűrne a Hit Gyülekezetéhez hasonló törzsi viszonyokat.

Kazettám van arról, hogy Németh Sándor mire tanítja a gyülekezet tagjait: a kritikusokat átkozzák meg, Isten "atombombát" dobjon rájuk, betegedjenek meg, a halál vegye körül őket. Hack Péter a vallását gyakorolhatná olyan helyen is, ahol nincsenek embertelen viszonyok."

És most itt jön egy Zsoltár, amit a Szent Szellem írt.

Zsoltár 109:1-31 Akik ismerik Bartus történetét, azok tudják, hogy az elso 5 versszak tökéletesen ráillik Bartus Lászlóra. Ezért fog rajta beteljesedni az amit a Biblia ír itt a 109. zsotlárban. Bartus a jóért rosszal fizetett. Bartus nem is irhatna ujságcikkeket, ha N.S. nem fizette volna be Bartust az ujságíró iskolájába.

Isten mindent Lát, és Isten Igaz Bíró.

Snail *** 1999-12-03 00:31:54 (34)

Kedves Mindenki!

Én is láttam az ominózus TV2 műsort, valamint elolvastam Bartus László könyvét is. Néhány dolog eszembe jutott, amit gondoltam leírok.

Először is, remélem mindenki egyetért azzal, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem mindenki érthet meg. (pl. az ember megtérése ilyen...a hitetlenek néha teljesen értetlenül állnak komoly bzonyságok előtt, mert még nem tapaszatltak meg valamit, ami szükséges a megértéshez).

Egy történelminek mondott protestáns egyház tagja vagyok, és ennek fényében szeretnék elmondani valamit.

A mi lelkipásztorunk odaszánt életű, rendes, becsületes ember. Sokan tértek meg az ő beszéde nyomán, a gyülekezet virágzott (-zik?)... DE! Annak ellenére, hogy tisztelem és becsülöm ezt az embert, tudom, hogy néha ő is komoly és vitatott pszichológiai és pedagógi fogásokkal él, úgy, hogy azt csak nagyon kevesen veszik észre (néha tudatosan él velük, néha úgy, hogy ő maga sem veszi észre). Akik nemrég tértek meg (1-3 év) azoknak fel sem tűnik semmi (nekem sem tűnt fel), azt hittük, buzgón Istennek szolgálunk, a vezetőnk tudja mit csinál, mit mond, hiszen ő akkora hívő, hogy ihaj. Sokáig tartott, míg el tudtam választani Isten szavát a lelkipásztorom szavától, és a valódi szolgálatot a pedagógiai ráhatástól. Tanár vagyok, ezért az egyetemen tanulnom kellett pszichológiát, pedagógiát, szociológiát, és ezek fényében igencsak kilógott a lóláb.

Egyszóval, a gyülekezet egyik felének (nemrég megtérők + akiknek nem tűnt fel a módszer) semmi gondja nincs, míg a másik fele tudatában van a "hátsó dolgoknak".

1szó, mint100, az esetünk kicsiben olyan, mint a HGY. Bartus kiszállt, mert meglátott valamit, ami őt zavarja. Meglátta, hogy NS nem azonos a Teremtő Istennel, meglátta, hogy a módszer, mellyel a HGY él, nem teljesen egyenes. Akik nagyon védik a HGY-t, azoknak nyilván nem tünt fel semmi, nekik megfelel a módszer, őket semmiben nem sérti, nem érzik manipuláltnak magukat.

Jól van ez így? A Bartus-félék nem értik a többieket, hogy miért nem látnak a dolgok mögé, miért nem látják a többiek, hogy valami maszlaggal igában tartják őket, a HGY-védők nem értik, hogy mi a csudát kéne látniuk, mikor minden rendben van, semmi maszlag, az egész úgy klappol, ahogy van.

Gyatra példa: van három ember, ezek alkotnak egy közösséget. Egy a vezető, aki szereti a sóskát, ezért azt prédikálja, hogy a sóska jó. Az egyik tag, aki szereti a sóskát, azt mondja, hogy alleluja, igen, sóskát kell enni. De a harmadik ember nem szereti a sóskát, és azt mondja, hogy hé, titeket kábítanak, miért kéne mindenkinek szeretnie a sóskát. Aki szereti a sóskát, azt mondja: ez az ember, nem szereti a sóskát, fogja be a száját, ne bomlassza a közösséget, és ne toborozzon ellentábort. Nem igazi hívő.

Holott mi történt? Csak annyi, hogy az egyik ízlésének (egyéniségének) megfelelt a dolog, a másiknak nem. És nem értik egymást

Szerintem valahol mindkét tábornak igaza van, és a gondok forrása ott kezdődik, hogy nagyon különbözőek vagyunk. Ami az egyiknek jó, ami itt beválik, az a másiknál nem. Nagyon fontos azt tudni, hogy a tény, hogy keresztény valaki, az nem jelenti azt, hogy mindig, mindent úgy kell gondolnia, ahogy azt a hívők többsége gondolja. Nincs univerzális rendszer, itt a földön senki nem lát tisztán, csak mintegy tükör által, ahogy Pál apostol mondja. Emiatt fontos Isten vezetése.

Ahol valami egyengondolkodás és egyenmódszer üti fel a fejét, ott valami baj van, ott tényleg manipulálnak, mert az emberek egyénisége, vérmérséklete, temperamentuma különböző.

Jajjjjj, ez kicsit hosszú lett.....bocs, akkor én itt befejezem, talán folytatom....

Üdv mindenkinek: Snail <><

TevTanito *** 1999-12-03 10:36:59 (42)

kardkikard

FIgyelj mar ide. A HIT gyulekezete megalakulasa ota gyulolettel beszel mas egyhazakrol, kulonos tekintettel a katolikusokrol. Rengeteg konyvet kiadott amiben mas egyhazakat, ideologiakat szid (gyakran nevetseges es kitalalt ervekkel). Az istentiszteleteken gyakran szo nincs ISten tiszteleterol, hanem megmondjat nektek eppen kit kell es miert utalni, ki most az aki a satannal szovetkezett stb.

A sok sok felekezet kozul ki nyik allandoan hogy Nemeth Sanyika alljon mar le?

DE HA A HIT GYULI ELLEN MEGJELENIK EGY 20 SOROS CIKK AZ MAR NEKTEK KAMPANY ES A GYULI LEJARATASA, ES CEL A TELJES SZETZUZASRA, MEGSZUNTETESRE!!!!!

Nemeth Sandor meg az uldozesi maniaja, paranoias teveszmei, kenyszerkepzetei, az volt mindig is. Szerencsere MOST megunta mindenki.

Ezert vagytok nevetsegesek, es nem vett, vesz es nem is fog komolyan venni benneteket senki. Mint az oviban a tulerzekeny es ostoba gonosz kisfiu, aki maganak akar tudni minden jatekot es elveszi a tobbiektol, de ha tole vesznek el egy fakockat mar szalad az ovoenihez meg anyukahoz meg tuzeli a kiscsoportosokat a tolvaj ellen...

S Z A N A L M A S

(Elnezest a 20% normalis HIT gyulistol, es gyorsan nezzenek mas gyuli utan...)

TevTanito [előzmény : kardkikard, 1999.12.03 02:20]

faithful *** 1999-12-03 12:17:20 (46)

Helyesebben, kedves tévtanító,

"Mióta Bartus 1998 nyarán barátaival együtt elhagyta a Hit Gyülekezetét, ahová korábban évekig tartozott, az általa írt könyvön kívül több mint száznegyven újságcikk jelent meg az általa terjesztett hazugságok, rágalmak, befeketítések nyomán (ebből harmincöt a Napi Magyarország hasábjain). Több mint negyven televíziós műsor foglalkozott a témával. A miniszterelnök a Bartus és barátai keltette hullámokat lovagolva támadta meg a Hit Gyülekezetét, mint ahogy a kérdésben több ízben a parlamentben a gyülekezet ellen felszólaló kisgazda képviselők is Bartust tekintik legfőbb információforrásuknak megjegyzem, Bartus is leggyakrabban saját könyvére hivatkozik mint csalhatatlan bizonyítékra). "

Ezek sajna tények. Tehát nem egy nyamvadt 20 soros cikkről van szó, hanem egy tudatosan szervezett, országos méretű rágalom- és lejáratókampányról.

Ez nem "paranoiás kényszerképzet" hanem valóság, tény. Ha ezt te nem veszed észre, akkor Te nem vagy egészen beszámítható.

[előzmény : TevTanito, 1999.12.03 10:36]

GEZA *** 1999-12-03 23:43:19 (89)

AKI HAZUDIK, AZ LOP IS.

Részlet az A Hit Gyülekezete feljelentést tett c. cikkből.

... a tv2 Tények című műsorában szerdán két olyan felvételt mutattak be, amelyek egyetlen példányát valaki korábban eltulajdonította. Emiatt annak idején az akadémia és az ifjúsági szövetség is feljelentést tett. A vizsgálat szorgalmazása kapcsán utalnak arra, "Bartus László a televízió nyilvánossága előtt elismerte, hogy a felvételek az ő birtokában vannak".

A keddi találkozón valaki azt állította, hogy BL a könyvében csak jókedélyűen elmesélte, hogy mi minden történt vele. Ez a kazettalopási história viszont mást mutat. Úgy tűnik, hogy Bartus -- a HGY tagjaként -- évek óta gyűjtögetett a gyülekezet befeketítésére alkalmas dokumentumokat, amelyeket most szépen csepegtetve előad. Természetesen azt sem lehet kizárni, hogy valaki más lopott, és csak eljuttatta BL-hez a kazettákat. (Ebben az esetben BL nem tolvaj, csak orgazda.)

(Újabb adalék a Júdás-párhuzamhoz. :-) )

Truth is out there *** 1999-12-04 17:50:51 (100)

Valakitől megkaptam az MTI jelentését, mely kapcsolódik a topichoz. Hátha érdekel valakit.

Hit Gyülekezete - feljelentés Molnár Róbert ellen

Ádám Krisztina, az MTI munkatársa jelenti:

Budapest, 1999. december 2., csütörtök (MTI) - A Hit Gyülekezete és Németh Sándor vezető lelkész nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétsége miatt november 15-én büntető feljelentést tett Molnár Róbert országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - tudatta Morvay Péter sajtóreferens csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A közösség tájékozatása szerint a Hit Gyülekezetével foglalkozó azon interpelláció nyomán tettek feljelentést, amelyet a független kisgazda képviselő október 14-én mondott el a Parlamentben.

Molnár Róbert akkor a vallási visszaélés legismertebb formájának és egy afrikai banánköztársasághoz hasonlatosnak nevezte a gyülekezetet, hozzátéve: "Németh Sándor családi vállakozássá és politikai szervezetté változtatta" azt.

Az interpelláció az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának szerdai ülésén is felvetődött.

A gyülekezet feljelentési beadványában kifejtette: az interpelláció valótlan állításai kifejezetten azt célozzák, hogy híveiknek az egyházba vetett bizalmát, társadalmi megítélését hátrányosan befolyásolják, tevékenységét ellehetetlenítsék.

Indítványozták, hogy a bíróság a bűnösség megállapítása mellett, a főbüntetésen kívül, mellékbüntetésként tiltsa el Molnár Róbert képviselőt a közügyek gyakorlásától.

A Hit Gyülekezete és Németh Sándor keresetet nyújtott be személyiségi jogok megsértése miatt is Molnár Róbert ellen, akivel szemben 3 millió forint kártérítési igényt is előterjesztett ugyanabban a parlamenti interpellációban elmondott "rágalmazó tényállításai miatt".

A vallási közösség tájékoztatott arról is: a közösség által fenntartott Szent Pál Akadémia és a Teljes Evangéliumi Diák és Ifjúsági Szövetség (TEDISZ) ismételten a rendőrséghez fordul, kérve, hogy indítsanak szabálysértési vizsgálatot (a gyülekezetről korábban könyvet író) Bartus László ellen.

Kezdeményezésük hátterében az áll: a tv2 Tények című műsorában szerdán két olyan felvételt mutattak be, amelyek egyetlen példányát valaki korábban eltulajdonította. Emiatt annak idején az akadémia és az ifjúsági szövetség is feljelentést tett.

A vizsgálat szorgalmazása kapcsán utalnak arra, "Bartus László a televízió nyilvánossága előtt elismerte, hogy a felvételek az ő birtokában vannak".

A gyülekezet tudatta továbbá, hogy a képeken szereplő magánszemélyek a felvételeket közzé tevő tv2 ellen a bírósághoz kívánnak fordulni, mivel közülük senki nem járult hozzá "arcmásának és felekezeti hovatartozásának" közzétételéhez.

endi *** 1999-12-04 19:30:51 (101)

Na, akkor a Bartus is örülhet, hisz pont ő akart pereket. Szerintem ez az ügy hasznos lesz a magyar demokráciának. De félre a nagy szavakkal: hasznos lesz a magyar EMBEREKNEK. Tanulhatnak belőle...

olahim *** 1999-12-05 15:10:14 (111)

Kedves Rigoletta!

Bartus eszközei bibliai-erkölcsi mércével nézve nem ütik meg azt a szintet, amelyről föltételezni lehetne, hogy esetleg Isten kíván vezetést adni ily módon egy egyébként róla bizonyságot tevő gyülekezetnek és annak vezető pásztorának.Ha Bartus az egyébként általa a korábbi Tedisz táborokban hevesen támadott római katolikus egyházhoz tartozóként élte volna életét közel hét évig, tette akkor is árulás lenne mindazon szellemi javak ellen, amelyek mellett látszatra vagy őszintén, de Ő is kiállt egykoron. üdvözlettel: olahim

[előzmény : Rigoletta, 1999.12.05 13:35]

NaNe *** 1999-12-08 16:00:41 (195)

"A gyülekezet tudatta továbbá, hogy a képeken szereplő magánszemélyek a felvételeket közzé tevő tv2 ellen a bírósághoz kívánnak fordulni, mivel közülük senki nem járult hozzá "arcmásának és felekezeti hovatartozásának" közzétételéhez."

A HIT gyülis testvéreket szeretném megkérdezni, vajon kért-e valaki is engedélyt arra a hívektől, hogy az alkalmakon készült felvételeket a HGY leadhassa a tévéműsorokban ? (Mert annak idején tőlem pld. senki nem kérdezte meg.) Pánik van, de nem amiatt, hogy elcsórták a kazettát - hiszen érte már nagyobb veszteség a gyülekezetet. Inkább az a baj, hogy amit Sándor takargatni szeretett volna, az hirtelen napvilágra került. De az igazság az ilyen.

Ariel *** 1999-12-08 16:30:49 (196)

nane!

van egy kis kulonbseg, ha egy felvetelt pozitiv celbol hasznalnak fel es ha gyuloletkeltesre. ez olyan mintha a felakasztando embertol kernel kotelet.

[előzmény : NaNe, 1999.12.08 16:00]

NaNe *** 1999-12-08 17:00:00 (197)

Szia Ariel,

Szerintem a felvételek magukért beszélnek. A kommentár lehet spekulatív és elfogult, ez tény. Nem kell mindent elfogadni, amit a tévések mondanak. Én például Havas Henrikkel vagyok így, vagy fenntartással olvasom pld Czene Gábor által jegyzett cikkeket a Népszabadságban.

[előzmény : Ariel, 1999.12.08 16:30]

NaNe *** 1999-12-08 17:16:31 (198)

"Egy másik alkalommal pedig kijelentette: "a mostani római katolicizmust, minden túlzás nélkül ki lehet mondani, Mussolini alapította. Mussolini nélkül nem tudták volna ezt a római katolikus egyházat létrehozni. Ehhez kellett Mussolini. Ez történelmi tény. Másik dolog, hogy ezt a római katolicizmust a Mussolinivel kötött egyezmény után az Adolf Hitlerrel kötött egyezség erősítette meg". Előadása során az egyházi vezető az európai nemzetekről is "leszedte a keresztvizet". A franciákról például azt mondta: "ugyanolyan náci, ugyanolyan antiszemita, ugyanolyan intoleráns nép, mint a német, meg a többi európai nép. Mindegyik európai nép tradíciójának egy a gyökere. Meg vagyok győződve, hogy ez a gyökér többnyire Rómából származik... A franciák ügyesebbek voltak. ők teljes mellszélességgel támogatták a nácizmust, de amikor azt látták, hogy ebből balhé lesz, akkor visszaálltak. Ezt legjobban Mitterand úr jelképezte, aki ugyanolyan náci fiatal volt, mint Németországban a hitlerjugendek, csak amikor látta, hogy ezt a háborút a németek elveszítik, még időben átállt az ellenállókhoz." Spanyolországról és Portugáliáról szólva a vezetőlelkész kijelentette: "Ezek a hetvenes években is még félfasiszta országok voltak. Ezek tanítsák meg a magyarokat, hogy mi a demokrácia?" Olaszország vezetőit pedig végezetül "közönséges bűnözőknek" nevezte.

Egy másik alkalommal Németh Sándor arról beszélt, hogy "a terrorizmus hozzátartozik az arab vérhez. Egy arab először terrorista és utána ember. Komolyan mondom. Előbb terrorista és utána ember. Ez annyira hozzátartozik a lényéhez". Németh Sándor egyébként mindezt helyénvalónak tartja, hiszen mint mondta: "amit mi csinálunk, az nem destruktív dolog, mert tetteinkkel az ördög erejét romboljuk". "

Srácok! Ezek után van miről beszélni ? Mi köze ehhez Istennek szerintetek ? Iszonyúan brutál.

NaNe *** 1999-12-08 17:27:21 (199)

Folytatom ...

"Az egyházi vezető arról is "tanított", hogy "ha nem vagy támadó, semmit nem érsz el az ellenséggel... Nem humanista szemmel, hanem Isten szemével kell látni az embereket... Ha nem megy ez belső megvilágosodással, akkor menjen betegséggel, csonttöréssel, rombolással, az a lényeg, hogy Istent megismerje". Egy kicsivel később pedig így folytatja a gondolatmenetet: "Ha nekem a halálomat akarják, akkor vegye körül őt a halál, nekem még van is hatalmam rá, hogy oda menjen hozzá. Leüljön hozzá, és mindennap simogassa és dédelgesse. Ha bátrak lesztek, beteljesedik, amit Izajás próféta mondott, hogy nem áll meg egyetlen ellenség, mert legyőztök mindenkit." Előadása végén aztán azt is elárulja, hogyan képzeli: "Egy interkontinentális rakétát nekik, egy atombombát... Ragadj atombombát, ragadj egy géppisztolyt és így tovább. Szó szerint kell ezt venni... Ne gondoljátok, hogy ott a mennyben nincs ilyen fegyver... A fegyver fölött is úr az Isten. ő igenis tud fegyvert ragadni. Ott fönt van a fegyvertár. Megragadja, felfegyverkezik és megy érted a harcba. Golyószóróval, géppisztollyal, amivel kell."

Elképesztő. Kedves HIT-es testvérek! Komolyan gondoljátok, hogy Németh Sándor Isten akaratából szól ? Ez az ember tele van gyűlölettel és arroganciával. Honnan veszi, hogy atombombát gyárt Isten ? Mit ír a Biblia, ki a ti ellenségetek ? Olyan valaki volna, akit el lehet pusztítani bombával és géppisztollyal ?

Életemben nem hittem volna, hogy idáig fajulnak a 'tanítások' a Hit Gyülekezetében. Jól tettem, hogy idejében elköszöntem.

Kérdés, hogy ha ilyen katonai szemlélet uralkodik a HGY-ben, akkor a bevunuló fiatalok többsége miért választja a polgári szolgálatot ? Másik kérdés, hogy ilyen eszmékkel fertőzve vagy azzal azonosulva, vajon szabad-e a hon védelmével HIT-es srácokat megbízni.

Ezek fényében kissé másképp néz ki és érthetőbb a HIT-es tábori lelkészi szolgálat beszüntetése. Jó döntés volt.

NaNe

GEZA *** 1999-12-08 17:32:00 (200)

Szia NaNe!

A prédikációt Nemo már szó szerint leírta, megtalálod a honlapján is, már jó ideje folyik róla a vita. Ha lehet, inkább azt olvasd el, az alapján mondj véleményt, (az alapján is ki tudsz akadni, ha ki akarsz :-)), és ne a napimao átköltése alapján.

[előzmény : NaNe, 1999.12.08 17:27]

NaNe *** 1999-12-08 17:43:52 (201)

Szia Géza,

Kösz a soraidat. Nem célom kiakadni, és nem célom megbotránkozni sem. Csupán csak csodálkozom és hüledezek.

[előzmény : GEZA, 1999.12.08 17:32]

GEZA *** 1999-12-08 17:46:57 (202)

Szia NaNe!

Remélem nem bántottalak meg. :-) Szerintem akkor is hüledezni fogsz, ha összehasonlítod a napimao beszámolóit a szó szerinti leírással.

[előzmény : NaNe, 1999.12.08 17:43]

bubis *** 1999-12-08 17:59:38 (204)

Kedves NaNe!

Kedves HIT-es testvérek! Komolyan gondoljátok, hogy Németh Sándor Isten akaratából szól ? Ez az ember tele van gyűlölettel és arroganciával. Honnan veszi, hogy atombombát gyárt Isten ? Mit ír a Biblia, ki a ti ellenségetek ? Olyan valaki volna, akit el lehet pusztítani bombával és géppisztollyal ?

Rendben, es honnan veszi, hogy NS nem szellemi ellensegrol beszelt? On szerint az angyaloknak van kardjuk? Olyan ellen harcolnak vele, akit el lehet pusztitani kard segitsegevel?

Kérdés, hogy ha ilyen katonai szemlélet uralkodik a HGY-ben, akkor a bevunuló fiatalok többsége miért választja a polgári szolgálatot ?

Remek kerdes, bar inkabb ugy hangzik mint egy cafolat a velt katonai szemleletre (fizikalisan ertem, hiszen nyilvan on is).

Másik kérdés, hogy ilyen eszmékkel fertőzve vagy azzal azonosulva, vajon szabad-e a honvédelmével HIT-es srácokat megbízni.

Egyreszt ugy tudom, hogy egy haboruban nem mimoza-viragokra van szukseg, masrest nem tudom mi kart tudnanak tenni a harcias hites polgarisok a felmoso rongyal.

Ezek fényében kissé másképp néz ki és érthetőbb a HIT-es tábori lelkészi szolgálat beszüntetése. Jó döntés volt.

Sajnos fogama sincs, hogy ott mirol volt szo. A tortenemi egyhazakon kivul szervezet modon senki nem vehet reszt a tabori lelkeszi szolgalatban, mert ugy tunik ez a torveny. Eljen a torveny, eljen az elnyomo! Minden szolgalelku oruljon! Jo dontes volt!

[előzmény : NaNe, 1999.12.08 17:27]

NaNe *** 1999-12-08 18:24:36 (205)

Bubis,

Bejegyzése alapján nem tudom, most magázzam önt ? Legyen!

"Rendben, es honnan veszi, hogy NS nem szellemi ellensegrol beszelt?"

Innen (NS):

"Szó szerint ezt kell venni, tehát Dávid fölszólította Istent, hogy fogja meg a fegyvereket. Hát ne gondoljátok, hogy ott a mennyben nincs ilyen fegyver!...

...Tehát nem probléma angyalnak egy autót létrehozni. Őneki nem is kell két hét vagy egy hónap, hogy egy Mercédeszt létrehozzon. Szóval a technika fölött is Úr Isten. [Egy ember: Halleluja.)] Tehát a fegyver fölött is Úr Isten. Tehát ő igenis tud fegyvereket ragadni. Ott fönn van a fegyvertár, megragadja, fölfegyverkezik, és megy érted harcolni. Golyószóróval, géppisztollyal - amivel kell, akarod, hogy menjen harcolni. ..."

"Sajnos fogama sincs, hogy ott mirol volt szo. A tortenemi egyhazakon kivul szervezet modon senki nem vehet reszt a tabori lelkeszi szolgalatban, mert ugy tunik ez a torveny. Eljen a torveny, eljen az elnyomo! Minden szolgalelku oruljon! Jo dontes volt! "

A szolgalelkűségnek ehhez semmi köze. Viszont nyilván tudja, hogy a hadsereg elszámolással tartozik a bevonuló fiatalokért és felelősséggel tartozik a szülők és a társadalom felé is. Aki ilyen prédikációkkal közösséget tud vállalni, az még a saját életét sem tudja megvédeni, nem hogy másokét bízzák rá. Remélem nem kell megérnünk, hogy olyan 'tanítások' kerülnek napvilágra, hogy dobj mérges gázt a metróban az utasokra, mert (idézet):

"Én azért szeretem az ellenségeimet, tehát akarom, hogy megtérjenek az Úrhoz. És ezért kérem, hogy Isten avatkozzon bele az ő életükbe, változtassa meg őket. Hogy mit fog Isten csinálni ővelük? - az akadályokat félreteszi bennük. Ha kevélyek, a kevélységet fogja megtörni bennük, ha büszkék a testükre, akkor a testüket fogja először tönkretenni Isten, és így tovább. Hogy fölismerjék, hogy Isten az Úr. És ettől nem kell egyáltalán megijedni. Ez egy csodálatos, nagyon jó dolog. "

Baromira csodálatos dolog. :-(( Hallott már valaki arról, hogy valaki úgy tért meg Istenhez (szívből), hogy előtte felrobbantották egy atombombával ? Elég sokat olvasgattam a Biblát, de Jézus szavai közt hiába keresitek az ember pusztításra való felbujtást. Ez a Sátán természete, mert kezdettől fogva embergyilkos.

Számomra Jézus beszéde a mérvadó.

[előzmény : bubis, 1999.12.08 17:59]

bubis *** 1999-12-08 19:15:39 (206)

Kedves NaNe!

Amit on annak igazolasara idezett, hogy N.S. nem szellemi ellensegrol beszlet, semmi olyat nem tartalmazott, ami az on allitasat igazolna. Nem ertem.

A szolgalelkűségnek ehhez semmi köze.

Csak akkor, ha onnek valoban fogalma nincs arrol, hogy mirol volt szo a sereggel kapcsolatban. De igaza van, hagyjuk a szolgalelkuseget.

Viszont nyilván tudja, hogy a hadsereg elszámolással tartozik a bevonuló fiatalokért és felelősséggel tartozik a szülők és a társadalom felé is. Aki ilyen prédikációkkal közösséget tud vállalni, az még a saját életét sem tudja megvédeni, nem hogy másokét bízzák rá.

Latom valtozott a velemenye. Ez most ellentetes azzal amit korabban irt, mintha akkor azt sugalmazta volna, hogy a HGY-sek a harciassaguk miatt veszelyesek. Nem kezenfekvo ugyanis szamomra, hogy egy harcias ember miert nem tudja meg magat sem megvedeni. Persze ez csak a kivetlesen nem polgaris hitesekre vonatkozik, mert a nedves felmoso rongyal ugyan nagyot oda lehet csapni, de ez nem tul veszelyes.

Remélem nem kell megérnünk, hogy olyan 'tanítások' kerülnek napvilágra, hogy dobj mérges gázt a metróban az utasokra ...

Nyugondon meg, ez ugyanugy nem fog bekovetkezni, mint Bartus profeta latomasa a tomeges hitgyulis ongyilkossagokrol. Reszlet az idezetbol:

És ezért kérem, hogy Isten avatkozzon bele az ő életükbe, változtassa meg őket. Hogy mit fog Isten csinálni ővelük? ...

Latja ezert mondom, ez ugyanis arra vonatkozik, amit Isten tehet. Kizarolag a rosszindulatanak tudom be, hogy nem tud olvasni.

Egyebkent a Satan nem csak embergyilos, hanem hazug is es ragalmazo is! (Ja es hajlamos elvakitani az embereket.)

Reszemrol a dikurzusunk lezarva.

[előzmény : NaNe, 1999.12.08 18:24]

NaNe *** 1999-12-08 20:02:27 (207)

Kedves bubis,

"Amit on annak igazolasara idezett, hogy N.S. nem szellemi ellensegrol beszlet, semmi olyat nem tartalmazott, ami az on allitasat igazolna. Nem ertem. "

Mit nem ért ezen ? Németh Sándor fizikai erőszakkal fenyegeti az érdekeivel szembenállókat. Pont. Új dolgot mondtam ? Ugyanezt tette az inkvizició is. Nincs új a nap alatt.

"Latom valtozott a velemenye. Ez most ellentetes azzal amit korabban irt, mintha akkor azt sugalmazta volna, hogy a HGY-sek a harciassaguk miatt veszelyesek. Nem kezenfekvo ugyanis szamomra, hogy egy harcias ember miert nem tudja meg magat sem megvedeni. Persze ez csak a kivetlesen nem polgaris hitesekre vonatkozik, mert a nedves felmoso rongyal ugyan nagyot oda lehet csapni, de ez nem tul veszelyes. "

Felelőtlen és kiszámíthatatlan embereket nem lehet az ország védelmére vezényelni, akár fegyver van a kezükben, akár felmosórongy. Egyébként a polgárai katonai szolgálat nem felmosásból áll. Nyilván ön ezt nem tudja, talán nem volt katona.

"Latja ezert mondom, ez ugyanis arra vonatkozik, amit Isten tehet. Kizarolag a rosszindulatanak tudom be, hogy nem tud olvasni ... Egyebkent a Satan nem csak embergyilos, hanem hazug is es ragalmazo is! (Ja es hajlamos elvakitani az embereket.) Reszemrol a dikurzusunk lezarva. "

Ezt a gőgöt és kevélységet is a Hit Gyülekezetében tanítják ? Ön is szokott evangelizálni az utcákon ? Akkor is így beszél az emberekkel?

Hajdanán nem így volt.

[előzmény : bubis, 1999.12.08 19:15]

NaNe *** 1999-12-08 20:04:16 (208)

Voltál te már normálisabb is András! Mi a fene folyik ott ?

Nemo *** 1999-12-08 22:10:38 (209)

Kedves Nane!

Az onozest en honositottam meg, az Ima a HGY-ben... topicban, az elso HGY-s reakcio lattan.

OFF: Orommel udvozollek ujra a forumokon! Hol voltal? [előzmény : NaNe, 1999.12.08 18:24]

NaNe *** 1999-12-08 22:45:24 (210)

'Önkéntes száműzetésbe' vonultam. A kérdések és válaszok arra késztettek, hogy egy kicsit elgondolkodjak a történteken. Meg aztán egy tartottam attól is, nehogy indulatossá váljak.

Úgy látom, a 'nagypolitika' bekeményedett és nincs esély arra, hogy a HGY ismét a normális kerékvágásba kerüljön. Talán itt még szót érthetünk egymással.

NaNe [előzmény : Nemo, 1999.12.08 22:10]

endi *** 1999-12-08 23:03:53 (211)

Kedves NaNe!

Mintha nem is az lennél, aki régen... Ha nem vetted volna észre, bubis azt akarta bizonygatni neked, hogy NS Istentől várja ezeket a "támadásokat". Szó sincs arról, hogy emberek erőszakosak legyenek, fizikailag bántalmazzanak másokat. Nem veszed észre magad? Mi történt veled?

NaNe *** 1999-12-08 23:41:56 (214)

Endi,

Meggyőződésem, hogy Isten nem a Terminator-2.

Megítélésem szerint a kereszténység nem úgy működik, hogy Isten, Isten, öld meg ezt, meg azt, mert ellopta a kazettámat és igen csúnyákat mondott rám a Népszabadságban. (Persze én is mondtam, csak ő előbb.)

"Szó sincs arról, hogy emberek erőszakosak legyenek, fizikailag bántalmazzanak másokat. "

Persze. Egy kis szembe mosolygás, aztán meg hátba átkozás. Így már más a dolog. Kíváncsi lennék, hogy a kimondott átkokért ki merné vállalni egy bíroság előtt a felelősséget.

[előzmény : endi, 1999.12.08 23:03]

bubis *** 1999-12-09 15:41:50 (215)

Kedves Nane!

Eloszor is szeretnek elnezest kerni, mert utolag en is ugy talaltam, hogy tulzottan kemenyen fogalmaztam onnel szemben, es valoszinleg a diskurzusunkat sem kellet volna rogton lezarnom. Tehat folytassuk.

Mit nem ért ezen? Németh Sándor fizikai erőszakkal fenyegeti az érdekeivel szembenállókat. Pont.

Azt nem ertem, hogy minek idez olyasmit, ami ont nem igazolja. Es nincsen pont, mert nincsen igaza, amit on allit az nem igazsag, hanem hazugsag. Azt nem tudom, hogy ezt tudatosan csinalja-e, vagy egyszeruen vak, de mindenkeppen hazugsagokat allit.

Felelőtlen és kiszámíthatatlan embereket nem lehet az ország védelmére vezényelni, akár fegyver van a kezükben, akár felmosórongy. Egyébként a polgárai katonai szolgálat nem felmosásból áll. Nyilván ön ezt nem tudja, talán nem volt katona.

A sorozaskor manapsag kitoltenek egy jokora pszichologiai tesztet, nyilvanvalo, hogy milyen cellal. Egy gyermekkori betegsegem miatt nem voltam, es nem is leszek katona, de ezt meg en is tudom. Maga azt sugalmazza, hogy minden hitgyulis felelotlen es kiszamithatatlan. Ez nevetseges es felhaborito is egyben!

Ezt a gőgöt és kevélységet is a Hit Gyülekezetében tanítják ? Ön is szokott evangelizálni az utcákon ? Akkor is így beszél az emberekkel?

Azt probaltam elerni, hogy vegre eszre vegye magat! Idezett egy szoveget annak bizonyitasara, hogy akar meg olyan "tanitasok" is elkepzelhetok a HGY-ben, hogy "dobj mérges gázt a metróban az utasokra", es az idezetben megint cafolta onmagat. Hogyan letezik, hogy ezt nem veszi eszre? Ket lehetoseg van, vagy nem tud olvasni, vagy vak a gyulolettol. Az a feltetelezese, hogy ilyen tanitas egyaltalan elkepzelheto, pontosan olyan arcatlansag, es pontosan annyira felhaborito, mint amikor Bartus Laszlo azt nyilatkozta, hogy szerinte a gyulekezetben olyan jelek mutatkoznak, ami alapjan hamarosan tomeges ongyilkossagok varhatok. Az a velemenyem, hogy a magukat a Satan megvakitotta, meghozza nem ugy, hogy nem latnak, hanem ugy, hogy azt latjak, amit o szeretne, es a Hit Gyulekezetevel kapcsolatban pedig mindent feketeben. Ezeket a szelsoseges velemenyeket egyszeruen nem tudom mashogyan magamnak megmagyarazni.

Na mostmart hagyom a magazodast, mert ettol meg durvabban hat minden, eddig nem a szemelyed miatt magazodtam, hanem mostanaban mindenkivel, de nem jott be.

Voltál te már normálisabb is András! Mi a fene folyik ott ?

Ezt en is kerdezhetnem toled. Ugy latom a HGY-vel kapcsolatban egyre jobban eltavolodsz a valosagtol. Ez egyebkent felelmetes jelenseg, egyre tobb volt HGY-sen latom ezt.

Meggyőződésem, hogy Isten nem a Terminator-2.

En sem gondolom igy, es szerintem a HGY-ben sem ez a kep Istenrol. Inkabb nektek van ilyen hamis kepetek rolunk. Valoszinuleg ugyan abba a csapdaba estel, mint azok, akik azt hiszik, hogy a HGY-ben a penzen kivul alig esik masrol szo, csak azert mert mar napok ota ilyen topikokat latogatnak es egy kicsit az agyukra ment az egesz.

Szeretnem, hogy tudd, hogy szeretlek teged, es a testveremnek tartalak!

[előzmény : NaNe, 1999.12.08 20:02]

bubis *** 1999-12-09 17:28:01 (218)

NaNe!

Szerinted is a Napi Mao a hiteles forras, hajszalpontos? Most latom csak, hogy onnan ideztel. Dobbbbb, ujabb dobbenet...

[előzmény : NaNe, 1999.12.08 17:27]

cafon *** 1999-12-09 18:39:20 (221)

Hi!

Nem szerette volna takargatni. egyszerűen nem tartozik senkire. Vannak ugyanis személyiségi jogok. Ezek zárt körű rendezvények voltak, nem nyílvánosak. Te tudod a legjobban, hogy az istentisztelet és a belső megbesz között mekkora különbség van. Megjegyzem, szerintem te büszke is voltál, ha néha bevillant a búrád a BS-felvételeken. [előzmény : NaNe, 1999.12.08 16:00]

cafon *** 1999-12-09 18:42:44 (222)

Te nem ámeneztél ott? [előzmény : NaNe, 1999.12.08 17:16]

NaNe *** 1999-12-09 23:32:01 (224)

Hello András,

"Szerinted is a Napi Mao a hiteles forras, hajszalpontos? Most latom csak, hogy onnan ideztel. Dobbbbb, ujabb dobbenet... "

Nem tartom a Napi Mao-t hitelesnek. Csak azért olvastam el, mert hit.hu linkelt rá. Néha át szoktam olvasni a sajtó linkeket. Aztán elolvastam, amit Némo csépelt be. Lényegi kérdésekben nem volt különbség, legfeljebb a tálalásban.

[előzmény : bubis, 1999.12.09 17:28]

bubis *** 1999-12-10 12:47:21 (225)

Megsem Nemo-t masoltad be, mert abbol legalabb kiderult vola, hogy N.S. nem szolitott fel senki fegyveres akciora, hanem csak mai fogalmakkal mondta el azt, amit David a 35. zsoltarban.

[előzmény : NaNe, 1999.12.09 23:32]

NaNe **** 1999-12-17 22:12:17 (227)

bubis,

Nem hiszek Isten fegyverkezésében. Mondhatja Németh Sándor, hogy a mennyben gyártják a legfinomabb atombomát az egész galaxisban. Véleményem szerint ez az állítás hazugáság és Isten megcsúfolása. Jézus azt mondta, hogy ő meggyőzi a világot. Én neki hiszek.

[előzmény : bubis, 1999.12.10 12:47]

bubis *** 1999-12-29 09:49:55 (228)

Kedves Nane!

Annak, hogy te mit hiszel vagy mit nem, nincs kulonosebben koze a vitankhoz. Arrol volt szo, hogy hazugsagokat allitottal.

NaNe *** 1999-12-29 10:04:40 (229)

Miért állítottam én hazugságokat ?

bubis *** 1999-12-29 10:32:18 (230)

Azt en honnan tudjam? :)

Németh Sándor fizikai erőszakkal fenyegeti az érdekeivel szembenállókat. Pont.

Ezt te irtad, es ez hazugsag. [előzmény : NaNe, 1999.12.29 10:04]

NaNe *** 1999-12-29 14:52:20 (232)

Bubis,

"Előadása végén aztán azt is elárulja, hogyan képzeli: "Egy interkontinentális rakétát nekik, egy atombombát... Ragadj atombombát, ragadj egy géppisztolyt és így tovább. Szó szerint kell ezt venni..."

Ezt te hogy értelmezed ? Ez nem fizikia fenyegetés ?

Vagy akár ez : "Ha nekem a halálomat akarják, akkor vegye körül őt a halál, nekem még van is hatalmam rá, hogy oda menjen hozzá. Leüljön hozzá, és mindennap simogassa és dédelgesse. Ha bátrak lesztek, beteljesedik, amit Izajás próféta mondott, hogy nem áll meg egyetlen ellenség, mert legyőztök mindenkit."

Ez ugye a Napi Mao-ban jelent meg. Feltételezem, ha nem ez hangzott volna el, akkor minimum helyreigazítási kérelemmel élt volna a HGY. De a cikkből még újat is megtudtam. NS-nek hatalma van a halál szelleme felett. Ez jó hír, mert akkor bizonnyal halottak támadnak fel NS keze által. Esetleg tudnál rá bizonyságot is ?:)

Na, nem szekállak tovább Andris. Boldog és áldott új évet kívánok, Isten áldjon meg téged és a Hit Gyülekezetét!

NaNe [előzmény : bubis, 1999.12.29 10:32]

pöröly *** 1999-12-29 15:33:57 (233)

NaNeeeeeeeeeeeeeee!

Ne a szavakon lovagolj. Te, aki a Hit gyülekezete tagja voltál tudnod, kell, ha őszinte vagy magadhoz is, hogy ilyesmire nem uszított és nem uszít semmire N. Sándor. Ha így lenne én és a gyülekezet többi része nem, venné be, mert ismerjük a Bibliát, mindez egy eltorzult agy szüleménye (ez és az ilyen interpretálás). Megdöbbentőnek tartom, hogy ma mikor már a szabad gondolkozás megengedett (nem tiltott) miért más gondolatait és véleményét visszhangozod a saját végig gondolt gondolataid helyett. Hmmmm? Miért van ez? Jób. 36.17 De ha gonosz ítélettel vagy tele, úgy utolérnek az ítélet és igazság. Péld. 3.3 Az irgalmasság * és igazság ne hagyjanak el téged: kösd azokat + a te nyakadra, írd be azokat a te szívednek táblájára; Jak. 3.14 Ha pedig keserű irígység és czivódás van a * ti szívetekben, ne dicsekedjetek és ne hazudjatok az igazság ellen.

[előzmény : NaNe, 1999.12.29 14:52]

NaNe *** 1999-12-29 15:59:21 (234)

Hello Pöröly,

"Ne a szavakon lovagolj. Te, aki a Hit gyülekezete tagja voltál tudnod, kell, ha őszinte vagy magadhoz is, hogy ilyesmire nem uszított és nem uszít semmire N. Sándor"

Én egy megjelent cikket kommentáltam. (Olvasd lejjebb, az indításkor) De akkor viszont miért nem jelent meg erről közlemény ?

"Ha így lenne én és a gyülekezet többi része nem, venné be, mert ismerjük a Bibliát"

Na végre. Te vagy az első, aki ki meri jelenteni, hogy revidiálható a prédikáció a HGY-ben - Bibliával a kézben. Jó reménységgel vagyok felétek.

[előzmény : pöröly, 1999.12.29 15:33]

Nemo *** 2000-01-01 03:30:16 (242)

22 kisegyház levele az emberi jogi bizottságnak

Magyar Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának Kósáné dr. Kovács Magda elnökasszony részére

Magyarországi keresztény kisegyházak, gyülekezetek, vallási közösségek nyilatkozata

Tisztelt Elnökasszony! Tisztelt Bizottság!

A jelen nyilatkozat aláírói az 1990. évi IV. törvény módosításával kapcsolatban az alábbiak szerint foglalnak állást:

A törvény módosításának szándékát indokolatlannak tartjuk a következők miatt:

A törvény tartalmazza a szabad vallásgyakorlás, választás, változtatás és alapítás jogát, mint alapvető emberi szabadságjogot.

A törvény a jogharmonizáció tekintetében maradéktalanul megfelel az európai normáknak, ezért az Európai Unió nem fogalmazott meg igényt megváltoztatására.

Az egyházi státusban működő vallási felekezetek feltételezett vagy bizonyított visszaélései gazdasági területen vagy a személyiségi jogokkal nem nyújtanak alapot más közösségeket érintő általánosításra vagy rávetítésre, így az 1990. évi IV. törvény módosítására. Az érvényben lévő törvény kielégítő módon valósítja meg a különböző jogszerűen működő egyházak, illeve vallási közösségek törvény előtti egyenlőségét.

Hitünk miatt nem vállalhatunk közösséget faji, nemzeti, vallási, felekezeti vagy bármilyen alapon történő gyűlöletszítással, hívők megfélemlítésével, átkozásával, megalázásával. Az emberi jogokkal való esetleges visszaélések miatt nem csorbíthatók a hitüket becsületesen megélő keresztények jogai. Az a meggyőződésünk, hogy a vallási tevékenységet álcaként használó közösségek felelősségrevonását a PTK hatályos jogszabályainak érvényesítésével célszerű megvalósítani, éppen az emberi jogok védelme miatt.

Az 1990. évi IV. törvénynek az úgynevezett 2/3-os törvények csoportjából való kivonási szándékát károsnak, sőt veszélyes kísérletnek tartjuk, amely egyfajta merénylet a szabad vallásgyakorlás alapvető emberi joga ellen. Jogi különbségtétel kialakulásához vezethetne a nagy és az ún. kisegyházak között, valamint kiszolgáltatná a szabad vallásgyakorlás egyetemes emberi jogait a mindenkori kormánytöbbség irányelveinek, aktuális politikai érdekeknek.

Kérjük Önöket, hogy közös nyilatkozatunkat törvényelőkészítői munkájuk során vegyék figyelembe.

Budapest, 1999. december 8. Tisztelettel az aláírók: (22 kisegyház vezetőjének ill. képviselőjének a neve)

Nemo *** 2000-01-01 03:32:45 (243)

A BAGY levele az emberi jogi bizottságnak

A Budapesti Autonóm Gyülekezet presbitériumának levele a parlament Emberi jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának, a Molnár Róbert nevéhez fűződő törvényjavaslat kapcsán, amely a Hit Gyülekezete bizonyos dokumentált visszaéléseire hivatkozva meg akarja szigorítani az egyházakról szóló törvényt.

Tisztelt Emberi Jogi Bizottság! Tisztelt Parlamenti Képviselők!

Szeretnénk a vallásügyi törvény tervezett módosítása és a Hit Gyülekezete körül újra és újra fellángoló viták kapcsán a Budapesti Autonóm Gyülekezet álláspontját kifejteni.

A Budapesti Autonóm Gyülekezet jelenlegi vezetősége és tagságának jelentős része a Hit Gyülekezetében 1998 nyarán kirobbant morális válság kapcsán döntött úgy, hogy elhagyja korábbi felekezetét és él azzal a Magyar Állam által biztosított törvényes jogával, hogy hitét egy újonnan alapított egyházi szervezet keretein belül gyakorolja. A fentebb említett válság fő okát mi akkor is és most is Németh Sándor vezető lelkész úrnak az önkényes és diktatórikus vezetői módszereiben és teológiai elhajlásaiban láttuk. Úgy ítéltük meg, hogy a vezető lelkész úr visszaél a hívők Isten iránti tiszteletével és bizalmával, a bibliai hitvallással össze nem egyeztethető gyakorlatot folytat, az alapvető emberi normákat, sőt emberi jogokat sértő magatartást tanúsít.

Miután egyházunkon belül nem láttunk több lehetőséget arra, hogy az említett anomáliákat megszüntessük, - a kialakult gyakotlattal pedig többet közösséget vállalni nem tudtunk és nem akartunk -, úgy döntöttünk, hogy hitünket más egyházi szervezet keretei között kívánjuk gyakorolni. A kilépési hullám becslésünk szerint országosan két-három ezer embert érintett, akik tíz különböző városban hoztak létre önálló gyülekezetet, melyek közül - információink szerint - a mai napig összesen hét került bírósági bejegyzésre. Ezek közül az egyik legnagyobb létszámú a Budapesti Autonóm Gyülekezet.

A Hit Gyülekezete belső anomáliái elsősorban Bartus László újságírő "Fesz van" c. könyvének és az annak kapcsán kialakult társadalmi vitának köszönhetően széles nyilvánosságot kaptak, sőt mára már részben politikai csatározások részeivé is váltak. Mi a magunk részéről szimpátiával figyeltük Bartus László úr polgárjogi küzdelmeit, aki a nyilvánosság fegyverét használva akarja szembesíteni Németh Sándort és közvetlen környezetét saját tetteikkel és mentalitásukkal.

Úgy gondoljuk, hogy mivel Németh úr nyíltan politikai befolyásra is tör, el kell szenvednie a nyilvánosság ellenőrzését, hiszen a választópolgároknak jogukban áll informálódni a különböző pártok környezetében működő csoportokról és azok tevékenységéről. A közvéleménynek továbbá jogában áll tudnia azt is, hogy a negyedik legnépesebb magyarországi egyház valójában milyen elveket és gyakorlatot követ, és jogában áll - ha teheti - a kulisszák mögé is bepillantani, oda, ahová adott esetben egy átlag hívő nem vethet egyetlen pillantást sem, ami - megítélésünk szerint - önmagában is helytelen egy társadalmi elismertségre és befolyásra törő egyház esetében. Ezért fontosnak és helyesnek tartottuk Bartus úrnak arra irányuló erőfeszítéseit, hogy részben saját keserű tapasztalatain is okulva, feltárja a vallásszabadsággal való visszaéléseket és figyelmeztesse a közvéleményt arra, hogy a Hit Gyülekezete rendelkezik egy "másik arccal" is.

Mindezek ellenére szükségesnek tartjuk leszögezni, hogy Bartus úr szabad magyar állampolgárként fejti ki tevékenységét, nem jár el a Budapesti Autonóm Gyülekezet nevében vagy megbízásából, és annak nem is tagja. A visszaélések feltárását mindaddig építőnek tartjuk, amíg az az egyházak megtisztulásához járul hozzá. Nem szeretnénk azonban, hogy ez a kérdés pártpolitikai érdekeke és csatározások szolgálatába legyen állítva.

Szeretnénk továbbá a t. Bizottság és az igen tisztelt képviselők tudomására hozni azt is, hogy a jelenlegi jogi szabályozást mi teljesen kielégítőnek tartjuk. A jelenlegi vallásügyi törvény (1990. évi IV. törv.) számunkra biztosította a szabad vallásgyakorláshoz szükséges jogi keretet, és megvédett Németh Sándornak a máig megújuló támadásaitól. Úgy gondoljuk, hogy a Ptk-ban jelenleg található jogi szabályozás is elegendő lenne ahhoz, hogy feltárja és orvosolja azokat a visszaéléseket, amelyek az egyes felekezetekben előfordulnak. Mi magun is élhettünk volna ezekkel a jogokkal, melyek gyakorlásáról nem azért mondtunk le, mert nem lett volna paragrafus és lehetőség az igazunk bizonyítására vagy érvényesítésére, hanem azért, mert megbocsátottuk az ellenünk elkövetett vétkeket, és nem kívánunk peres úton érvényt szerezni a jogainknak.

Másik oldalról azt sem hallgathatjuk el, hogy Németh Sándornak a lelkiismereti és vallásszabadság megvédelmezése ürügyén folytatott kampányát képmutatónak és megtévesztőnek tartjuk. Ez a jog ugyanis nem arra való, hogy egy nyilvánosságot kizárni akaró egyházi vezető önkényeskedéseinek és visszaéléseinek az elleplezését szolgálja. Németh úr nem menekülhet el tetteinek követkzményei elől a vallásszabadság eszméje mögé bujdokolva. Németh Sándor nem szabad vallásgyakorlásában vagy lelkiismereti szabadságában van megtámadva, hanem azok miatt a jogsértések és visszaélések miatt, melyeknek részben mi is szenvedő alanyai voltunk és vagyunk mind a mai napig, és amelyek mellesleg a Hit Gyülekezete Egyház hivatalos Alapszabályával és Hitvallásával is ellenkeznek.

Németh Sándor vezetői felfogásának részét képezi, hogy a hívőket elzárja és ha kell, eltiltsa azoktól az információktól, amelyek fontosak volnának a tájékozódásukhoz, ennek eredményeképpen a hívők jelentős része teljesen jóhiszeműen és őszinte meggyőződéssel jár tévúton. Semmiképpen nem volna helyes, ha őket kollektívan sújtanák egy ember és szűk köre vétkei miatt. Szintén nem volna helyes, ha az ún. kisegyházakat kollektíve vonnák felelősségre vagy korlátoznák jóhiszeműen szerzett jogaikban a Hit Gyülekezetében tapasztalható anomáliák miatt.

Tisztelt Bizottság! Tisztelt Parlamenti Képviselők!

Álláspontunk szerint tehát a vallásszabadsággal való visszaélések és konkrétan Németh Sándor és a Hit Gyülekezete esetében a megoldást a nyilvánosságban és a civil kurázsiban látjuk, és nem a jogi szabályozás olyan szigorításában, melynek a lényege a felekezetek közötti különbségtétel. Úgy gondoljuk, hogy az állam nem védheti meg a polgárait a vallási tévedésektől, de segítheti, hogy a visszaélések nyilvánosságra kerülve a világosság erejével leplezzék le és rettentsék el azokat az embereket, akik a hívők lelkiismeretén akarnak uralkodni.

Budapest, 1999. december 3. A Budapesti Autonóm Gyülekezet presbiterei

kardkikard *** 2000-01-01 12:55:51 (245)

"Németh Sándor vezetői felfogásának részét képezi, hogy a hívőket elzárja és ha kell, eltiltsa azoktól az információktól, amelyek fontosak volnának a tájékozódásukhoz, ennek eredményeképpen a hívők jelentős része teljesen jóhiszeműen és őszinte meggyőződéssel jár tévúton. Semmiképpen nem volna helyes, ha őket kollektívan sújtanák egy ember és szűk köre vétkei miatt. Szintén nem volna helyes, ha az ún. kisegyházakat kollektíve vonnák felelősségre vagy korlátoznák jóhiszeműen szerzett jogaikban a Hit Gyülekezetében tapasztalható anomáliák miatt."

Ekkora szeretetet! Há mingyá sírok : (

CiluHS *** 2000-01-01 17:17:01 (246)

Kedves emberek!

Úgy látom, hogy itt a TV2-t szócsövei sajnos Tv-függőségben szenvedő emberek, akik eddig még nem jöttek rá a média ilyen irányú hatalmára. Aki - az ismert eddigi állapotok szerint - megnyer egy frekipályázatot, és kap sugárzási jogot, az a saját gatyájára annyi és olyan információt áraszt a naív nézők elé, amit csak akar. A hírek valóságtartalma meg senkit sem érdekel...

Kérdem én, hány olyan TV-s műsort láttatok, amiben szembesítve volt a Vádló fél a gyülekezet bármely képviselőjével? Mert ezeken a vádló felek 95%-ban csúnya vereséget szenvedtek, és egyetlen szavukat sem tudták megállítani az igazság talaján. És vajon miért fogadta meg szinte mindegyik, hogy többet nem fog nyilvános fórumon részt venni? (Vagy ha részt vett, akkor szó szerint ordított és toporzékolt...)

És vajon miért nem reklámozza egyetlen média sem a gyülekezettel kapcsolatos összes állami, adóhatósági, stb... vizsgálat eredményét? Mert nem az az eredmény, amire számítottak. ÉS ez óriási égés lenne számukra.

No ezt hívják irányított informálásnak. És ha jól megfigyelitek, az értelmesebb TV-csatornák rég abbahagyták a pocskondiázást, mert a vitafórumokon tanultak az ügyből, és azok, akit utálták a gyülekezetet, páros lábbal hajtották el a Bartus-féle társaságot... csak ezt nem merték hiradós szalagcímben feltüntetni, de máshol sem.

Javaslom mindenkinek, hogy vagy saját élő személyes tapasztalatait ossza meg a gyülekezettel kapcsolatban (azaz járt a gyülekezetben, nem is egyszer, és van kialakult SAJÁT véleménye), és nem hasbeszélő. És annál undorítóbb szövegkezdés meg nincs is, hogy "láttam a TV-ben, hallottam a rádióban...". És sajnos a hírek valóságtartalma nem csak a gyülekezettel kapcsolatban ilyen szinvonalú, hanem sok más dologgal kapcsolatban. Ezeket is személyes tapasztalatból tudom sajnos.

Ezennel további jó vitatkozást kívánok esekről a hiábavaló dolgokról. :-)

Mégegy apróság, itt valamelyik hozzászólónál beinsertálva volt egy BAGY-os levél. Látom, túlozni az tudnak, mint a Róm Kat. Egyh. minednkit nyilvántartásba vettek, aki rájuk nézett. Azzal mit sem törődve, hogy a nép fele visszjütt a HGy-be, a másik feléből meg egy csomóan továbbáltak ide/oda, esetleg visszamentek a világba.

Nemo *** 2000-01-01 19:06:07 (247)

Kedves CiluHs!

"Mégegy apróság, itt valamelyik hozzászólónál beinsertálva volt egy BAGY-os levél. Látom, túlozni az tudnak, mint a Róm Kat. Egyh. minednkit nyilvántartásba vettek, aki rájuk nézett. Azzal mit sem törődve, hogy a nép fele visszjütt a HGy-be, a másik feléből meg egy csomóan továbbáltak ide/oda, esetleg visszamentek a világba."

Bagoly mondja verebnek. A HGY azokat tartja nyilvan, akik nala keresztelkedtek meg, jollehet sokan kozuluk mar nem aktivak.

A nyilvanos vitarol meg annyit, hogy Molnar Robert nem BAGY-os.

[előzmény : CiluHS, 2000.01.01 17:17]

CiluHS **** 2000-01-02 00:50:52 (248)

Kedves Nemo!

A HGy csak régen tartotta a vízkeresztség után a nyilvántartást. Ma már nem így megy, mert akkor nem 50000 lenne a hivatalos létszám, hanem több...

Egyébként a bagoly a római egyház. Ők verhetetlenek a létszámnyilvántartásban. :-))

Molnár Róbert meg nem BAGY-os, pont ezért bukott meg a nyilvános vitafórumon, mert kiderült, hogy köze sincs a témához... és megnézve a parlamenti felszólalásait az ügyben, szinte szóról szóra ugyanaz volt. Talán olvasta egy papírról? És ki adta a kezébe? Mert hogy nem magától szedte össze a találmányait, az tuti. [előzmény : Nemo, 2000.01.01 19:06]

Nemo **** 2000-01-02 01:13:14 (249)

Kedves CiluHs!

Hivatalosan 50e? Egy eve meg 40e volt "hivatalosan."

Mi alapjan megy a nyilvantartas? Amikor en elmentem (1998), meg a keresztsegi adatokra hivatkoztak (NS vagy valamely mas HGY-s nyilatkozo a TV-ben), es kulon ki is hangsulyoztak, hogy nincs a tagokrol mas nyilvantartas.

A romai egyhazat nem kivantam kepviselni.

Szerintem is botrany, amit nemely politikabol jott HGY-szapulo emberke kepes osszehordani. Nemcsak Molnar, hanem pl. a riporterek nagy resze. De oalajuk nem a BAGY vezetoi adjak a lovat (elhiheted, mi nem a penzre hegyeznenk ki a dolgot, hanem a stresszgyarra es a teologiai dolgokra - csakhogy erre senki nem vevo).

Egyebkent az APEH-vizsgalat kapcsan mi csak nektek szurkolunk. Nem akarunk igy kuzdeni veletek, ahogy most megy. (Ja igen, nalunk is jarkal az APEH. Hogy ki kuldte?... a kerdest nyitva hagyom.) [előzmény : CiluHS, 2000.01.02 00:50]

faithful **** 2000-01-02 02:18:30 (250)

Mottó:"Az eb visszatért az okádására, a megmosódott disznó a sárnak fertőjébe."

Ez jutott eszembe, amikor a BAGY presbitereinek levelét elolvastam.

Mostanra nyilvánvalóvá vált: a Sátán ezeket az embereket használja legaktívabban ma a magyarországi ébredés megfojtására. Imádkozom azért, hogy istentelenségük nyilvánvalóvá legyen minden ember előtt, és mindenki megláthassa azt a szellemi és erkölcsi sivárságot, amibe ezek az emberek kerültek. (A normálisabb emberek, -- főleg a világiak is -- már látják ezt.

Egyébként a levélből is kiderül: a szakadásnak csak negatív következményei voltak, a cél egyáltalán nem az ébredés körül kialakult esetleges visszáságok kijavítása, hanem pontosan az ébredés, és Isten magyarországi munkájának a megfojtása volt.

Ebben működtek és működnek közre a Bagy vezetői. Név szerint: Piszter Ervin, Takács Ferenc, és a többiek. Aki ezt nem látja, az vak. [előzmény : Nemo, 2000.01.01 03:32]

Nemo **** 2000-01-02 03:11:34 (251)

Tisztelt Faithful!

Amint hozzaszolasa also sorabol latszik, On a "valasz erre" gombra kattintott, amikor elobuggyant Onbol a keseru vadaskodas. Nem latom, miben "valasz" ez az eloregyartott, magnoszeru szoveg barmire is. Bar lehet, hogy azert nem latom, mert vak vagyok. [előzmény : faithful, 2000.01.02 02:18]

faithful *** 2000-01-02 05:43:13 (252)

Kedves Nemo szuperfarizeus,

Te komolyan azt hiszed, hogy az használ egy ébredésnek, hogy világi, kivülvaló, istentelen emberek előtt hamis vádakkal bemószerolják Isten embereit? Komolyan azt hiszed, hogy a nálatok zajló ébredés egyik jele az hogy nem vagytok képesek leszállni a Németh Sándorról, és abbahagyni a varázslást, igézést, hamis vádak terjesztését róla? Te komolyan azt hiszed, hogy miután ország-világ előtt hamisan tanúztak magukat kereszténynek valló emberek, (anélkül, hogy ezt megbánták volna) még üdvösségük is van? És Te tényleg azt gondolod, hogy ilyen emberek vezetők lehetnek egy Istentől elhívott gyülekezetben? És ha sikerülne likvidálnotok a HGy-t és Németh Sándort, akkor ki csinálna Magyarországon ébredést? Talán Te? Hány fős most a szektátok? Kevesebb, mint amikor elindultatok, vagy nem? Ez nálatok ébredés?

Istenfélelmet kívánva az új évben: faithful

[előzmény : Nemo, 2000.01.02 03:11]

endi *** 2000-01-02 12:49:55 (254)

Kedves Nemo! A BAGY-os nyilatkozatban olvastam:

"[a törvény] ...a Hit Gyülekezete bizonyos dokumentált visszaéléseire hivatkozva meg akarja szigorítani az egyházakról szóló törvényt."

Melyek ezek a "dokumentált visszaélések"?

Van egy rész az Apcselben, mikor a zsidók a rómaiak (vagy görögök?) elé viszik valamelyik apostolt, hogy ott vallási dolgokban vádolják. Erre az a hivatalnok (vagy mi) megmondja nekik, hogy vallási ügyekkel hagyják békén. Erre a zsidók megverik azt, aki odavitte őket. Mindez azért történt, mert az a hivatalnok ténylegesen demokratikus módon kezelte le az ügyet.

CiluHS *** 2000-01-02 15:06:00 (255)

Hi Nemo!

Most a hivatalos a közel 50e, ami tudtommal az átlagosan istentiszteletre járó emberek összessége. De ez igazán engem nem érdekel, mert rövidesen sokkal többen leszünk, és minden olyan gyülekezet, aki Isten 100%-os szolgálatára kötelezte el magát. :)

Az APEH miatt nem kell drukkolni, annak örülünk, ha minél több vizsgálat indul ellenünk, mert azok az eredmények legalább a valóságot tükrözik, és nem hasbeszéd.

Azt meg, hogy ki mit hirder a HGy-ről, honnan származik az információ, úgyis megfogom tudni. (mármint legkésőbb az elragadtatás után :)

Egy a lényeg. Isten eddig is kiállt mellettünk, és ha így folytatjuk, továbbra is ki fog állni, ezért mondhat ránk bárki, Isten munkáját tönkretenni nem tudja.

-------------------

Egy érdekes hír mindenkinek: a CNN-ék feltették a kérdést a Római Egyháznak, hogy mi a céljuk 2000-ben? Azt válaszolták, hogy a túlélés. Rettegnek és félnek a "protestáns szektáktól". Akkor bizonyára Isten velük lehet. Vagy mégsem? Mert az van megírva, hogy a keresztények a rettegés és félelem szellemét kapják? Az enyémben nem ez van, hanem a Hatalom és az Erő Szelleme. [előzmény : Nemo, 2000.01.02 01:13]

KRI *** 2000-01-02 15:59:27 (256)

A magam részéről úgy gondolom, hogy a "morális válság" a távozókkal együtt hagyta el Hit Gyülekezetét.

Semsei Ferenc Isrván [előzmény : Nemo, 2000.01.01 03:32]

Nemo *** 2000-01-02 18:24:09 (258)

Kedves Endi!

A "dokumentalt visszaelesek" nem reszei a nyilatkozatnak, csak az en bevezetom. Elnezest, ha nem volt vilagos; honlapomon kisbetuvel irtam, itt valamiert nem lesz kisbetus.

Amugy a kazettakra gondolok. Molnar Robert legalabbis azokat lobogtatja. [előzmény : endi, 2000.01.02 12:49]

Nemo *** 2000-01-02 18:27:29 (259)

Tisztelt Faithful!

Azt hiszem, az altalam begepelt NS-fele romlaskero predikacio eredeti. Ekkor pedig nem fogadok el kioktatast az ilyen egyedektol. Plane abban a dologban nem, hogy kinek van udvossege es kinek nincs. [előzmény : faithful, 2000.01.02 05:43]

endi **** 2000-01-02 20:25:25 (260)

Kedves Nemo! Nem gondolod, hogy azok a dokumentumok félreérthetőek egyrészt, másrészt NS egy-két mondata nem feltétlenül jellemzi se őt se a HGY-t? (Az átkozódós tanítással meg ne gyere.)

zsolt7 **** 2000-01-02 20:28:04 (261)

Kedves Nemo

Ön írta: "Azt hiszem, az altalam begepelt NS-fele romlaskero predikacio eredeti." Az ön által begépelt szöveg végén, ön négy pontban levonta a következtetéseket, és mind a négy állítása hazugnak bizonyult. Annyira, hogy miután rámutattam a hazugságra, a bagyos hittársai is elismerték, hogy az ön által levont következtetések hazugságok.

Az ön áltat beírt prédikáció az elhangzott több mint 1000 prédikáció küzül kiragadva, hazug képet fest a gyülekezetről. Az ön által beírt levél célja ugyan az volt, mint az ap. csel. 17:5 -ben

"De a Zsidók, kik nem hisznek vala, írigységtől Felindíttatván, és magok mellé vévén a piaczi népségből némely gonosz férfiakat, és csődületet Támasztván, Felháboríták a Várost; és a Jáson Házát Megostromolván, igyekeztek őket kihozni a nép közé." Ezt a célt félig meddig el is érte, mert a parlamentben is elhangzottak az őn által gerjesztett hazug vélemények. Az Egyik képviselő azt állította, hogy N.S. atombombagyártásra uszítja a híveket.

Íme Pál véleménye az olyan emberekről, mint ön: 2 Tim 4:14"Az Érczmíves Sándor sok bajt szerzett nékem; fizessen meg az Úr néki cselekedetei szerint."

[előzmény : Nemo, 2000.01.02 18:27]

Opus Tej **** 2000-01-02 20:29:18 (262)

Kedves Nemo!

A Szent Pál Akadémiáról ellopott ( bocsánat eltulajdonított ) kazettákra gondolsz? [előzmény : Nemo, 2000.01.02 18:24]

Opus Tej **** 2000-01-02 20:34:46 (263)

Kedves Nemo és Bagyos barátai!

Amíg a Hgy-t szapuló világiakkal vagytok egy táborban talán fel sem tűnik nektek, hogy közben egy kísértet járta be a parlamentet. A szent korona kísértete? Most is az lesz a helyzet mint a középkori reformáció idején? Mármint hogy a klérus mesébe illően alkalmazta, az oszd meg és uralkodj elvét? Nem kéne ennek így lennie. [előzmény : Opus Tej, 2000.01.02 20:29]

Nemo **** 2000-01-02 23:30:48 (265)

Kedves Endi!

Persze, hogy a dokumentumok felreerthetoek, a dokumentumok mar csak ilyenek. Az atkozodos tanitas pedig nem NS-t jellemzi, hanem engem. Mellesleg Molnar Robert ezeket nyujtotta be mint dokumentaciot, igy ha akarnek, sem tudnek mas dokumentaciot emliteni, ha mar itt tartunk. (Tudniillik arra, amit kerdeztel.) [előzmény : endi, 2000.01.02 20:25]

Nemo **** 2000-01-02 23:40:45 (266)

Tisztelt ZSolt7!

Az enaltalam levont kovetkeztetesek kozul csak egy volt megalapozatlan, ezt en is rogton elismertem. A "hazugsag" kapcsan pedig ne probalja atjatszani a dolgot a predikacio eredetisegerol az Onnek az en velemenyemrol alkotott velemenyere, mert meg ramondjak, hogy On csusztat.

Az "1000 predikacio kozuli kiragadas" mintha tulbiztositana az On kifogasat, miszerint a predikacio koser. Ha koser, akkor minek azt mondani, hogy nem jellemzo a HGY-re? Onnek rossz a lelkiismerete, ezert loki a mellebeszelest.

Az On velemenye az enaltalam idezett levelrol nem tobb, mint az On velemenye. Az en velemenyem az On velemenyerol az, hogy kar letagadni, amit nem erdemes: NS romlast kert az ellensegeire, es kesobb is csak megideologizalni probalta ezt az eljarasat - tehat semmit vissza nem vont. Ha mas nem, ez nagyon jol jellemzi ot.

[előzmény : zsolt7, 2000.01.02 20:28]

Nemo **** 2000-01-02 23:46:24 (267)

Ja. Meg valami. Az nem szamit, hogy ki milyen "hazug velemenyt" alakit ki maganak a parlamentben, ha egyszer ott a romlasert fohaszkodo s ezt gyulekezeti iranyvonalla tevo predikacio, amely effele velemenyek kialakitasat lehetove teszi. Amit en megtehettem, azt megtettem: ideztem NS-t szo szerint. Ezek utan miert nem merte NS predikaciojanak minden pontjat megvedeni? Talan rossz volt a lelkiismerete? Ld. itt [ns_roml2.txt]. Akkor miert nem visszakozott? [előzmény : zsolt7, 2000.01.02 20:28]

Nemo **** 2000-01-02 23:52:00 (268)

Kedves Opus Tej!

Igen, a Szt. Pal Akademiarol "ellopott" kazettakra gondolok. (Amennyiben a Bartus kezeben levo bizonyito anyag bizonyito voltat ez barmiben kisebbiti.) Eleg szegyen, hogy a terhelo anyagokat a HGY belterjesse nyilvanitassal akarja vedeni. Ha mar egyszer elhangzott, azzal rogton kozkinccse is valt, ismered az iget: Amit fulbe sugva hallotok, a haztetokrol hirdessetek. Ti tan ugy gondoljatok, hogy "Amit sok "hihihaha" kozepette elpredikaltatok, azt senkinek a fulebe se sugjatok?" Vagy mint a katolikusok: "Ime, hitunk szent titka" - Bravo. [előzmény : Opus Tej, 2000.01.02 20:29]

erdka **** 2000-01-02 23:53:59 (269)

Kedves István!

Egyet értünk, az árulás az árulás, Isten kirostálta őket. [előzmény : KRI, 2000.01.02 15:59]

Nemo **** 2000-01-02 23:54:49 (270)

Kedves Opus Tej!

A romai maszlag ellen egyutt kuzdunk a HGY-vel, bar kisse differencialtabb modon. A BAGY nem huz egy igat a r.k. klerussal. Olvastad mar a hozzaszolasaimat a mises topicban? Igaz, a szent koronarol meg nem szoltam, de ami kesik, nem mulik. [előzmény : Opus Tej, 2000.01.02 20:34]

Nemo **** 2000-01-02 23:57:14 (271)

""""Elarultuk"""" Nemeth Sandort, az Isten emberet. Aki ot bantja, az Istent magat bantja. Ujje, ez a logika nagyszeru! NS pedig hamvas, mint a friss nyari alma. [előzmény : erdka, 2000.01.02 23:53]

erdka *** 2000-01-03 00:13:31 (272)

Nem Németh Sándort árultad el, hanem saját magadat! Híve vagyok az értelmes beszédnek, de az árulásnak nem, márpedig a Bartus, a Takács a Görbitz, akiket láttam és hallottam, úgy nyilvánultak meg, hogy ezt én nem tudom másnak mondani, és szegény Takács Ferenc magát még nevetségessé tette. Valamikor hazudnia kellett szükségszerűen, vagy a HGY-ban vagy a TV-ben. Mindkettő gyenge jellemre utal. [előzmény : Nemo, 2000.01.02 23:57]

Nemo *** 2000-01-03 12:38:05 (276)

Ugyanezt ""hazudták"" egy éve is NS szemébe. Ld itt. Az meg mellébeszéléssel ütötte el a dolgot. (Ez a nyilatkozat még nincs fönn a lapomon.) [előzmény : erdka, 2000.01.03 00:13]

bubis *** 2000-01-03 12:43:37 (277)

Kedves Nane!

Ugy latom meg mindig inkabb a Napi Maot olvasod, mint elolvasnad peldaul a Nemo altal becsepelt szoveget. Ime a kerdeses resz:

Tehát itt már Dávid fölszólítja az Urat mint szövetségesét, hogy "Uram, perelj és harcolj a velem harcolókkal, és a perlőkkel!" És ad utasítást az Úrnak: "Ragadj paizst, vértet. Kelj föl segítségemre. Szegezz dárdát, rekeszd el üldözőim útját." Tehát akkoriban ezek a fegyverek voltak, és az Úrnak azt mondta, hogy hát Uram, neked is van vérted, neked is van pajzsod, neked is van dárdád; csináld meg, Uram! Te ragadd meg a pajzsodat, a dárdádat, vértedet, és menj az én ellenségeim ellen. Szállj hadba! Egy interkontinentális rakétát neki! Egy atombombát sújts rájuk! Ragadj atombombát! Ragadj egy géppisztolyt! És így tovább. Szó szerint ezt kell venni, tehát Dávid fölszólította Istent, hogy fogja meg a fegyvereket. Hát ne gondoljátok, hogy ott a mennyben ...

A kiemelesekkel azokra a reszekre szerettem volna felhivni a figyelmet, amik egyertelmuve teszik, hogy errol a predikaciorol azt allitani, hogy fizikai eroszakkal valo fenyegetes, rosszindulatu hazugsag, hulyeseg, vagy a magyar nyelv szegenyes ismerete. Aki osszehasonlitja ezt a Napi Maoban megjelentekkel, lathatja a modszereiket. Peldaul a "Szo szerint kell ezt venni" kezdetu mondat - amit innen kezdve kipontoztak - szinten egyrtelmuve teszi, hogy itt szellemi dolgokrol van szo.

Szeretnem hangsulyozni, nem erdekel, hogy egyebkent mi a velemenyed, maradjunk a targynal, hogy hazugsagokat terjesztessz-e a HGY-rol, vagy nem.

"Ez ugye a Napi Mao-ban jelent meg. Feltételezem, ha nem ez hangzott volna el, akkor minimum helyreigazítási kérelemmel élt volna a HGY."

N.S. a cikk utan irt egy helyreigazitas jellegu levelet a Napi Maonak, amit szokasaiknak megfeleloen megvagdostak. (Talan egy ep mondatot nem ideztek.) Azt hiszem ennek a levelnek egy atszerkesztett valtozata jelent meg a Hetek-ben, mindenesetre a Napi Mao altal a levelbol idezett osszes resz megtalalhato a Hetek cikkben. A cikkbol sejtheto, hogy milyen volt a level, de azt hiszem a tajekozottabb embereket nem lepi meg, hogy eleg szabadon hasznaltak a szoveget.

Na, nem szekállak tovább Andris.

Csak igen keves embernek engedem meg, hogy Andrisnak hivjon, aki rendszeresen hazudozik, az meg plane ne Andrisozzon. Egyebkent sem ugy nez ki, hogy te szekalsz engem, nekem inkabb ugy tunik, hogy a multkori kitero "valaszod" utan szivesen elfelejtetted volna a vitankat. Az eddigi vitatott allitasaidbol emlekeim szerint meg egy sem bizonyult igaznak.

[előzmény : NaNe, 1999.12.29 14:52]

bubis *** 2000-01-03 13:04:25 (278)

Teljesen mindegy, hogy kit arulsz el. Az arulas az arulas. En egyebkent nem gondolom, hogy mindenki, aki elment arulo, es azt hiszem, ezt a HGY reszerol nem is allitotta senki. [előzmény : Nemo, 2000.01.02 23:57]

Nemo *** 2000-01-03 13:33:39 (280)

Kedves NaNe!

Azt hiszem, Bubis-nak itt igaza van. A teljes, stilisztikailag megfésült szöveg itt van. A Napi Magyarorszag idézetei szelektíveknek tűnnek. [előzmény : bubis, 2000.01.03 12:43]

erdka *** 2000-01-03 14:02:15 (283)

Kedves Nemo!

Gondolkozz! Az árulás egyik alapismérve, hogy tudatosan követik el. Vagy hirtelen felindulásra de tudatosan, vagy hosszú ideig fontolgatva, érlelve, de egyenes akarattal. Bartus esetében az utóbbit láttam megvalósulni. Elhiszem ha mondod, hogy elmondták a problémáikat Németh Sándornak, de akkor miért kellett a Bartusnak kazettát lopni. Ha kleptomániás, vagy beteg akkor érthető. Ha viszont nem az, akkor tudatosan több éve aljas módon sok testvérét becsapva készült az árulásra, amire büszke. Fel sem kell ismerned, mert ő már megvilágította, hogy így van. Ő mondta el, hogy birtokában vannak a kazetták. Kétséget többé nem hagyó bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy több éve készül erre. Ez az árulás és nem az, hogy valakinek más a véleménye vagy valamit nem tart helyesnek, és ezért megválik egy közösségtől. Ez csupán az lenne, hogy él a szabadságával! Hangsúlyozom, az árulás ténye ez, nem a teológai vagy emberi véleménykülönbség. A körülmények amiket írtam minősített árulássá teszik, éppen az aljassága miatt. Az aljasságot nem abban látom, hogy esetleges hibákra világít rá jobbító szándékkal, hanem megalázni és elnyomni törekszik. És nem csupán Németh Sándort mert akkor csupán egy ember iránti gyűlöletről lenne szó. Sok ezer ember hitéről, legszemélyesebb és legintimebb magánügyéről beszéltek itt olyan terminológiában amilyet a topicon olvashatsz. Ismétlem, hogy ezt tartom árulásnak, márpedig ez az is.. Ha akarod még adalékolok hozzá egy-két tényt. Bartust psychiátrai kezelésre szorult. Ez is tény. Ugye Ő azt állította, hogy a HGY miatt. Hosszú éveken keresztül nem kellett, kezelni csak azután mikor kazettát lopott, és készült nemes tetteire. Az hogy véletlenszerűen szorult kezelésre teljességgel életszerűtlen. Az valószínűbb hogy nem volt mentálisan sem felkészülve sem felkészítve arra, hogy ezzel az aljas árulással és a felkészülés időszakával együtt járó kvázi illegalitással felemészti a lelki tartalékait. Sok kollégát ismerek akik így jártak, a környezetemben, vagy alkesz lett vagy kezelésre szorult. Ő is így járt. Ennyit az árulásról. Mindenkinek saját magának kell számot adni a tetteiről.

[előzmény : Nemo, 2000.01.03 12:38]

Nemo *** 2000-01-03 14:51:01 (285)

Kedves Erdka!

Nem vagyok képben azzal kapcsolatban, hogy mimódon voltak belső használatra szánva a kazetták. Ezért inkább nem fogom Bartust látatlanban védeni. Előző írásommal sem rá, hanem a BAGY vezetőire céloztam.

Amúgy viszont azt az állításodat, hogy Bartust az árulása miatti szorongás juttatta a kórházba, a történtek utólagos ideologizálásának tartom. Ha elhisszük a Bartus-könyv erről szóló beszámolóját (legalább nagy vonalakban, a rajta elhatalmasodó tüneteket tekintve, amelyekről kórházi papírt kapott), akkor ez az ideológia légből kapottnak, mondvacsináltnak és siralmasan kisszerűnek hat. Még hogy Bartust az tette tönkre, hogy nem volt felkészülve az "árulásra!" Hiszen addig százszor leléphetett volna, nem kellett volna kivárnia, míg beviszik. Azt hiszem, NS jelleme és vezetési, képzési stílusa nélkül az esemény nem magyarázható értelmesen. [előzmény : erdka, 2000.01.03 14:02]

erdka *** 2000-01-03 19:21:34 (290)

T. Nemo!

Nagyon jól látod. Miért nem ment el, miért lopott, ezután miért maradt? Nagy és érthetetlenek kérdések ezek nekem, amint az is, hogy több hgy-s után miért leskelődött a Nemzetbiztonsági Hivatal. Igen Nemo jól sejted te is, ez nem csupán Bartuska egyéni akciója volt, mert úgy nincs is értelme, hiszen ezt te is észre vetted.

erdka.

[előzmény : Nemo, 2000.01.03 14:51]

NaNe *** 2000-01-03 19:53:17 (291)

Kedves Bubis,

"Csak igen keves embernek engedem meg, hogy Andrisnak hivjon, aki rendszeresen hazudozik, az meg plane ne Andrisozzon. Egyebkent sem ugy nez ki, hogy te szekalsz engem, nekem inkabb ugy tunik, hogy a multkori kitero "valaszod" utan szivesen elfelejtetted volna a vitankat. Az eddigi vitatott allitasaidbol emlekeim szerint meg egy sem bizonyult igaznak."

Bocsánatot kérek az Andrisért. (Jó nagy arcod lett)

Csak mellesleg, a 'Hát ne gondoljátok, hogy ott a mennyben ... ' kezdetű mondatnak van folytatása is. Talán az fényt deríthet arra, hogy nem szellemi fegyverek bevetéséről van szó.

Itt van: "Hát ne gondoljátok, hogy ott a mennyben nincs ilyen fegyver!... Az emberek csak azt tudják megalkotni, az igazinak az árnyékát. Tehát ami van itt, anak az igazija megvan fönn a mennyben. Tehát ha van itt atombomba, akkor ez csak az igazinak az árnyéka. Ha van itt pajzs, vért, akkor csak az igazinak az árnyéka. Hát nem tart semeddig se az angyaloknak csinálni egyet."

Ez volna hát a szellemi fegyver, ugye ? Egy darabig azért eltart, míg ezt bemagyarázod nekem.

[előzmény : bubis, 2000.01.03 12:43]

CC *** 2000-01-03 21:51:19 (293)

Szia NaNe!

Legelőször is BUÉK!

> "Ez volna hát a szellemi fegyver, ugye ? Egy darabig azért eltart, míg ezt bemagyarázod nekem. "

Gondolkodj egy kicsit!

A Bibliából egyértelműen kiderül, hogy

- létezik egy szellemi lényekből (valószínűleg angyalokból) álló mennyei hadsereg - vannak fegyvereik is - az ÓSZ-i beszámolók szerint az angyaloknál látott fegyverek megfeletek a kor csúcstechnikájának. (pl. szekerek, kardok ...)

Isten személye nem változik, de a teremtett világ igen. Akár még a menny is változhat, ott is zajlik az élet.

Szóval annyira elképzelhetetlennek tartod, hogy azóta az angyalok is fejlődtek? Ha akkoriban a földi csúcstechnikával párhuzamba állítható fegyvereik voltak, én nem zárnám ki, hogy ez így van ma is.

Mondjuk, őszintén szólva, nem könnyű elképzelni. :)) Dehát angyalt se igen láttunk még. :))

[előzmény : NaNe, 2000.01.03 19:53]

NaNe *** 2000-01-03 22:18:46 (294)

Szia CC!

Neked is boldog új évet kívánok egészségben, örömmel és sikerekkel, szeretetben!

"Szóval annyira elképzelhetetlennek tartod, hogy azóta az angyalok is fejlődtek? Ha akkoriban a földi csúcstechnikával párhuzamba állítható fegyvereik voltak, én nem zárnám ki, hogy ez így van ma is."

Nem hiszem, hogy az angyalok is megalkották volna pld. a mennyei 'magzat kaparó kanalat' és a mennyei 'Mein Kampf'-ot és a 'mennyei hullaégetőket' és a szent 'spanyol szűzet'. Úgy gondolom ez egy lázas rémálom, amelyet Németh Sándor talált ki. Jó fa jó gyümölcsöt terem.

NaNe [előzmény : CC, 2000.01.03 21:51]

Nemo *** 2000-01-03 22:19:22 (295)

Kedves Erdka!

"Miért nem ment el, miért lopott, ezután miért maradt?"

Azert nem ment el, amiert en sem. Remelte a kilatastalant, hogy NS reformokat vezet be. Ezeket le lehet szolni, mindenesetre NS nem leszolta, hanem megtagadta oket. Valaszat a Negy pontra meg nem gepeltem be. Hosszu es manoverezo.

Bartus azert "lopott" (ha egyaltalan ez igaz), mert tudta, hogy veszhelyzetben kell valami, amivel kipakolhat, es enelkul senki nem hinne neki. (Ez NS szemszogebol nagy vetek, de nem a lopas miatt, hanem mert a valosagot csempeszte ki.) Egyebkent tobb vasat tartott a tuzben; konyveben is elmeseli, hogy az amerikai vizumkerelem mar ott ketyegett neki es a felesegenek.

Azert maradt ezutan is, mert felt. Azt hiszem, nem vagyok abban a helyzetben, hogy a korhazi jelentest utolagos hipotezisekkel ertelmezgessem. Talan Te jogosultnak erzed magad erre - vagy csak mert NS ezt az ideologiat adta meg. (Elnezest a gyanuert; a romlasos predikacioban is erosen sugallta, hogy amit o tesz Bartussal - romlasaert imadkozik -, az kovetendo minta.)

[előzmény : erdka, 2000.01.03 19:21]

Opus Tej *** 2000-01-03 23:57:11 (297)

Kedves Nemo!

Ha valami elhangzik az nem válik egyből közkinccsé. Ahhoz, a hangzást adónak rendelkeznie kell az elhangzottak felől. A lopás, akkor is lopás, ha azzal a szent indokkal történik, hogy az illető netán ezzel nemes ügyet szolgál. A cél nem szentesítheti az eszközt. ( Ennek ellenkezőjét először egy jezsuita teológus fektette le ha jól tudom. )

Ennek "fényében" már ha ez számodra fényt jelent nem egészen értem hogy küzdhet valaki az általad római maszlagnak nevezett ellen ráadásul a Hit Gyülivel együtt. Aki nincs velünk ellenünk van. - ez hívőknek szól. Aki nincs ellenünk velünk van. - ez meg hitetleneknek. Üdvözlettel: Opus Tej

[előzmény : Nemo, 2000.01.02 23:52]

Nemo *** 2000-01-04 01:39:28 (298)

Kedves Opus Tej!

Arrol csak ne kelljen NS-nak meg kulon "rendelkeznie," ha valakit lefasisztaz vagy leterroristaz. Tul olcso kifogas lenne. Csakugy, mint a romlasos predikacio allitolag jogdijas volta. Nos, ha NS emiatt engem is beperel (mert fenn van a honlapomon), akkor gratulalok neki.

A cel nem szentesiti az eszkozt. Igy van. De a jog sem az ordas celok takaroja.

A romai maszlag az en szotaramban a hamis romai teologia.

[előzmény : Opus Tej, 2000.01.03 23:57]

CC *** 2000-01-04 08:59:42 (300)

Szia NaNe!

Nem éppen arra válaszoltál, amit kérdeztem! Nyilvánvaló, hogy nincs a mennyben olyan, ami a bűnt szolgálja.

Azokat a fegyvereket, amelyekről én beszélek, viszont biztosan látták (jó)angyaloknál, tehát nem lehetnek gonosz dolgok. Abban az időben a tömegpusztítás eszközei a földön a kard, a lándzsa, az íj, a parittya, a (vas)szekér és hasonlók voltak. Ilyenekkel gyilkolták végig az akkori hódítók az nemzeteket. És ugyanilyen fegyvereket használt a mennyei sereg is. Legalább is a Biblia ezeknek a földi fegyvereknek a nevével azonosította be őket.

Még mindig, azt javaslom, gondolkozz! És várom a válaszod.

Légyszíves ne beszélj mellé, ha lehet!

Szerettel, CC. [előzmény : NaNe, 2000.01.03 22:18]

egymezeihites *** 2000-01-04 10:59:00 (304)

Én csak egy mezei hites vagyok, nem vagyok szellemi szakértő és sok mindent nem értek. Például azt nem értem, hogy lehet hogy Bartus és a többiek, akik a Gyülekezet lelkes tagjai voltak, most hogyan szidalmazhatják azt. Nekem például van egy kazettám (a Gyülekezetben vettem, legálisan) amin a Bartus beszél a RK egyházról. Olyanokat mondott, hogy ha katolikus a szomszédod, akkor költözz el, mert a szellemi kisugárzása káros rád. A papokat csak fekete bagolynak hívta, a pápát cápának meg ilyenek. Véleménye szerint a RK egyházat abból a célból hozták létre, hogy az igazságot mindig és mindenhol üldözze és ez a létezésének fő célja azóta is.

Na most ilyen véleményeket a HGY más prominenseitől én nem hallottam, a kazettán például Bartust kicikizi egy másik előadó (Ruff T.) a szélsőséges véleménye miatt. Bartus tudtommal teológushallgató volt a RK felekezetben. Én nem értem, hogy lehet hitelt adni egy olyan személynek, aki elhagyja az egyházát, csatlakozik egy másikhoz és durván szidalmazza az előző felekezetét, majd a másodikat is elhagyja és azt is szidja.

Nekem ne mondjátok, hogy ez a NS hatása. Valamennyire ismertem Bartust és tudom hogy komolyan gondolta (hacsak nem direkt hazudott). Különben is, ha mindent csak azért csinált mert NS hatása alatt volt (tehát ennyire befolyásolható) akkor honnan tudjuk, hogy amit most csinál azt kinek a hatása alatt csinálja? További részletek később.

CC *** 2000-01-04 12:04:47 (306)

Figyelj már Nemo!

Ítélkezel itt nagyban, közben letagadod a fél ószövetségi kinyilatoztatást, hogy ezt megtehesd.

> "romlasos predikacio"

Volt egy 'teológiai nézeteltérésünk', amit elegánsan úgy oldottál meg, hogy átszerkesztetted a Bibliát, "kivágtad" a neked nem tetsző részeket. Ezek után nagymellénnyel kijelentetted, hogy neked van igazad.

> "valakit lefasisztaz vagy leterroristaz"

Vagyis a szellemet, ami mögöttük van. Attól, hogy nem fogalmazza bele, minden mondatába, hogy "a mögötte lévő szellemről beszélek", attól az még teljesen nyilvánvaló. A jó prédikátorok elemzik a mai 'hétköznapi' valóságot IS. De nem szuperszellemi módon, nem a láthatatlanról beszélnek egyfolytában, hanem a láthatatlannak a láthatóban megjelenő hatásairól. Ezt minden valóban szellemi ember meg is érti. Az érzékszervi emberek egy egy ilyen prédikációt hallgatva, csak a látható világra tudják értelmezni azt, pedig a kettőt egyszerre kellene 'látni'.

> "ordas celok"

Ja, ha te az Evangélium hírdetését, a tiszta és szent életet, a betegegekért való imádkozást annak tartod. Más célok csak néhány, a gyülekezettel felette ellenséges ember fejében léteznek.

[előzmény : Nemo, 2000.01.04 01:39]

endi *** 2000-01-04 12:05:00 (307)

Kedves egymezeihites!

Most sem fogom kritizálni NS-t meg a HGY-t, csak csendben megjegyzem, hogy bizony NS is mondott olyanokat, amelyek összehasonlíthatók Bartus idézett szövegével. (De te új vagy, neked elmondom: 5 évig voltam tagja a HGY-nek, és nem lettem ellensége.) Egyébként Jézus is nevezte rókának az állami embert, kígyóknak meg a papokat. Ehhez képest szerintem a fekete bagoly se rossz hasonlat, meg a cápa. A szellemi kisugárzás meg úgy ahogy van, hülyeség. De elárulom: ezt se Bartus találta ki.

Persze te mint egy kis mezei hites ehhez nem értesz. De akkor minek szólsz bele egy ilyen vitába? Nem bölcs dolog!!! Nőjjetek már fel egy kicsit, ne legyetek gyerekek.

(Már megint gyereket küldtek a harcba?)

egymezeihites *** 2000-01-04 12:20:12 (309)

Igazad van én tényleg sok mindent nem értek. Ettől még lehetnek kérdéseim, nem? (Pont ezért) De aki beszélt Bartussal, vagy hallotta az előadását a hatvani vagy a soproni ifjúsági táborban, az jól tudja, hogy milyen indulattal (gyűlölettel) beszélt a RK egyházról. Ez volt a fő szakterülete. Aki ott volt, ismerte, tudja, hogy ő volt a fő radikális. Csak azt akartam mondani, ha az ő beszédét játszanák le a TV-ben az sokkal nagyobb felzúdulást keltene (ha lenne akkora súlya a személyiségének hogy érdekelne valakit a véleménye). Mellesleg eszemben nincs harcolni.

[előzmény : endi, 2000.01.04 12:05]

bubis *** 2000-01-04 12:24:51 (310)

Kedves Nane!

Bocsánatot kérek az Andrisért. (Jó nagy arcod lett)

Ez nem arc kerdese. Egyszeruen ha nincs meg egy bizonyos kapcsolat koztem es egy masik ember kozott, akkor nem szeretem, ha Andrisnak hiv, visszasnak/tolakodasnak erzem. Ezert nagyon-nagyon ritkan kell szolnom, altalaban az illeto megerzi. Ha viszont barki aki velem vitaban es vesztesre all bizalmaskodik, azt nem turum. Sajnalom, de ezt undoritonak tartom.

Csak mellesleg, a 'Hát ne gondoljátok, hogy ott a mennyben ... ' kezdetű mondatnak van folytatása is. Talán az fényt deríthet arra, hogy nem szellemi fegyverek bevetéséről van szó.

Itt van: "Hát ne gondoljátok, hogy ott a mennyben nincs ilyen fegyver!... Az emberek csak azt tudják megalkotni, az igazinak az árnyékát. Tehát ami van itt, anak az igazija megvan fönn a mennyben. Tehát ha van itt atombomba, akkor ez csak az igazinak az árnyéka. Ha van itt pajzs, vért, akkor csak az igazinak az árnyéka. Hát nem tart semeddig se az angyaloknak csinálni egyet."

Ez volna hát a szellemi fegyver, ugye ? Egy darabig azért eltart, míg ezt bemagyarázod nekem.

Kedves Nane! Ebben a reszben semmi, de semmi olyan nincs, ami arra utalna, hogy nem szellemi dolgokrol van szo, a most nem idezett elozmenyek alapjan meg teljesen egyertelmu, hogy nem, szerintem az altalam tett kiemelesek ezt teljesen egyertelmuve teszik, es ezen ez a resz semmit nem valtoztat.

Hogy oszinte legyek, teljesen tanacstalan vagyok veled kapcsolatban. Oszinten mondom, nem valami serto hasto szandekkel, de egyaltalan nem vagyok benne biztos, hogy te egyaltalan normalis vagy-e. Vagy ki igezett meg teged ember, hogy teljesen nyilvanvalo dolgokat nem vagy kepes megerteni? Javaslom, hogy a kerdesben konzultalj Nemoval.

[előzmény : NaNe, 2000.01.03 19:53]

Nemo *** 2000-01-04 14:56:17 (318)

Tisztelt CC!

"Ítélkezel itt nagyban, közben letagadod a fél ószövetségi kinyilatoztatást, hogy ezt megtehesd."

Bátran mószerolj csak azok előtt, aki nem hallották a dolgot. Én nem mondtam, hogy az átokzsoltárok nem a Biblia részei, hanem hogy mára túllépett rajtuk a kinyilatkoztatás. Maga Jézus mondta, hogy "nem tudjátok, milyen szellem van bennetek."

"valakit lefasisztaz vagy leterroristaz" "Vagyis a szellemet, ami mögöttük van."

"Az arab démonok először terroristák, aztán emberek." - Hopp, ez démonokról szól? A démonok (másodsorban) emberek? Ne akard már ezt is bemesélni.

"A jó prédikátorok elemzik a mai 'hétköznapi' valóságot IS. De nem szuperszellemi módon, nem a láthatatlanról beszélnek egyfolytában, hanem a láthatatlannak a láthatóban megjelenő hatásairól."

Ujjé, akkor már látom, mit akart NS a romlásos prédikációval. Magasságbeli gonosz szellemeket akart legyőzni azáltal, hogy az őket energizáló emberekre ráimádkozta, hogy érje őket száz csapás. Modern szellemi hadviselés ez, talán még karizmatikus körökben sem könnyű megideologizálni.

"Ezt minden valóban szellemi ember meg is érti. Az érzékszervi emberek egy egy ilyen prédikációt hallgatva, csak a látható világra tudják értelmezni azt, pedig a kettőt egyszerre kellene 'látni'."

No persze az lesz a "szellemi" ember, aki megérti, és egyet is ért vele. Jó kis kritérium arra nézve, hogy ki a szellemi és ki a pszichikus.

"ordas celok" - Ja, ha te az Evangélium hírdetését, a tiszta és szent életet, a betegegekért való imádkozást annak tartod.

Ja, ha te a fasisztázást, a husáruzást, a nabukodonozorozást, a szanhéribezést, a terroristázást az evangéliumhirdetés kategóriájába kívánod sorolni, akkor már igazat is adtam neked.

[előzmény : CC, 2000.01.04 12:04]

NaNe *** 2000-01-04 19:20:40 (323)

Kedves bubis,

"Hogy oszinte legyek, teljesen tanacstalan vagyok veled kapcsolatban. Oszinten mondom, nem valami serto hasto szandekkel, de egyaltalan nem vagyok benne biztos, hogy te egyaltalan normalis vagy-e. Vagy ki igezett meg teged ember, hogy teljesen nyilvanvalo dolgokat nem vagy kepes megerteni? Javaslom, hogy a kerdesben konzultalj Nemoval."

Tudod, jöhetnék én is olyan szöveggel most, hogy kevés ember akad, akinek megengedem azt, hogy nem normális embernek szólítson. De nem teszem.

Ami a lényegi kérdést illeti. ... Egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy neked volna igazad, miszerint a mennyben csak szellemi fegyverek lennének. Sőt, a Jelenések könyve sem arról beszél, hogy szellemi fegyverekkel történne meg az utolsó ütközet.

Részemről a vita lezárva, nem célom, hogy téged győzködjelek. Van erre megfelelőbb ember :(

[előzmény : bubis, 2000.01.04 12:24]

bubis *** 2000-01-05 13:13:30 (335)

Kedves Nane!

Tudod, jöhetnék én is olyan szöveggel most, hogy kevés ember akad, akinek megengedem azt, hogy nem normális embernek szólítson. De nem teszem.

Nem lenne ertelme, mert nem mondtam, hogy nem vagy normalis.

Egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy neked volna igazad, miszerint a mennyben csak szellemi fegyverek lennének.

Hat ez remek! Most meg kiderul, hogy en arrol vitatkozom, hogy a mennyben csak szellemi fegyverek vannak-e vagy sem. Mar felhivtam nehanyszor a figyelmedet arra, hogy a vitank targya micsoda, de megint megteszem. Azt allitod, hogy:

Németh Sándor fizikai erőszakkal fenyegeti az érdekeivel szembenállókat. Pont.

En meg azt mondom, hogy ez egy aljas hazugsag.

Egyeblkent nem is ertem hogyan kepzeled ezt a gyakorlatban, hogyan valtana is be a fenyegeteseit Nemeth Sandor. Szolna egy angyalnak, hogy ugyan adjon mar egy interkontinentalis raketat, es a Hit Parkbol kilonenk az ellensegeinkre? Vagy a kiloves helye egyenesen a Menny lenne. Vajon ettol felnenek az ellensegeink, ezt erzik fenyegetesnek?

Sőt, a Jelenések könyve sem arról beszél, hogy szellemi fegyverekkel történne meg az utolsó ütközet.

Jo lenne, ha idezned is, amire hivatkozol, erre most meg is kerlek. A mennyei seregeknek igen erdekes fegyvereik lehetnek, gondolj csak bele mi tortent David idejeben (2 Sam 24.13-17). Az angyal "vagta" a nepet, de az is kiderul, hogy doghalal pusztitott. Egyebkent N.S. is az igazirol es annak arnyekarol beszelt abban a reszben is, amit en mar nem tartottam fontosnak idezni, te meg azert idezted, mert szerinted az teged igazol.

Részemről a vita lezárva, nem célom, hogy téged győzködjelek. Van erre megfelelőbb ember :(

Reszemrol is kenyszeruen lezarva, amennyiben megfutamodtal. Ha magad is meg lennel gyozodve arrol, hogy igazad van, nem terelned el rendszeresen a szot, es a szoveg alapjan egyertelmuen meg tudnad mutatni, hogy Nemeth Sandor fizikai eroszakkal fenyegeti az erdekeivel szemben allokat. Velemenyem szerint erre meg nem tettel egyetlen epkezlab kiserletet sem. Rendszeresen olyan szovegeket idezel, amik az allitasaidat nem tamasztjak ala, vagy egyenesen ellene szolnak, megis elvarod, hogy masok is azon a torziton keresztul lassak ezeket, mint ami a fejeden van. Veletlenul sem keverednel a szovegek kielemzesebe, mert semmi de semmi nem igazolja a hazugsagodat. Velemenyem szerint nem engem kell gyozkodni, hanem te nem vagy kepes megerteni tokeletesen nyilvanvalo dolgokat, vagy ami ennel talan sokkal rosszab es szamomra valoszinubbnek tunik, hogy konokan ragazkodsz a kimondott hazugsagaidhoz.

[előzmény : NaNe, 2000.01.04 19:20]

SPENDER *** 2000-01-05 13:27:52 (336)

Hi Bubis !

"Németh Sándor fizikai erőszakkal fenyegeti az érdekeivel szembenállókat. Pont."

Szerintem ez nem hazugság. NS fizikai betegséget, szenvedést (menjei erőszakot :-) kér ellenségeivel szemben. Hogy fenyegeti -e ? Valószínűleg igen. Hiszen ha Valaki azt mondja, hogy "ha nem azt csinálod, amit én mondok, akkor ezt és ezt tehetem"(*), akkor az célzás is lehet - és egyben sakkbantartás.

Nem ?

Csősz !

(*) Vagyis: én igazhitű vagyok, és ha eltérsz tőlem, akkor kérhetek romlást Rád - mert számomra ez az agapé. :-) [előzmény : bubis, 2000.01.05 13:13]

bubis *** 2000-01-05 13:33:15 (337)

Mi a magunk részéről szimpátiával figyeltük Bartus László úr polgárjogi küzdelmeit, aki a nyilvánosság fegyverét használva akarja szembesíteni Németh Sándort és közvetlen környezetét saját tetteikkel és mentalitásukkal.

Ujjjjujjj! Bartus Laszlo, a polgarjogi harcos, szimpatiaval figyeljuk, aza'm! Kivancsi leszek mikor fogjak hivatalosan is szentte avatni, vagy mikor kap a koztarsasagi elnoktol is kituntetest! Nevetseges!

Hat en eleg sokaig figyeltem, hogy mi kel ki a tojasbol, remelem az ilyen nyilatkozatok segitenek az ott levoknek is, hogy egy kicsit az eszukhoz kapjanak es elgondolkozzanak.

[előzmény : Nemo, 2000.01.01 03:32]

Nemo *** 2000-01-05 13:49:58 (343)

... Az persze smafu, amikor mások akarták rámhúzni a vizes lepedőt, hogy megcsonkítom a Bibliát.

bubis *** 2000-01-05 14:04:04 (344)

Kedves SPENDER!

Szerintem ez nem hazugság. NS fizikai betegséget, szenvedést (menjei erőszakot :-) kér ellenségeivel szemben.

Akkor megsem igaz, mert az allitas ugy szol, hogy Nemeth Sandor fegyeget fizikai eroszakkal, te meg azt mondod, hogy kér. Ha valaki ezt - marmint a kerest, az imat - erzi fenyegetesnek, az csak azt mutatja, hogy nem tiszta a lelkiismerete, es azt erzi fenyegetonek, hogy Isten meghallgatja a kerest. Tehat Istentol fel. En azt mondom feljen is, vagy cselekedjen ugy, hogy ne kelljen felnie.

Hogy fenyegeti -e ? Valószínűleg igen. Hiszen ha Valaki azt mondja, hogy "ha nem azt csinálod, amit én mondok, akkor ezt és ezt tehetem"(*), akkor az célzás is lehet - és egyben sakkbantartás.

Itt meg az a fo kerdes, hogy Nane kikrol is beszel, mint N.S. ellensegeirol. Gondolom ha tortentesen Fideszes vagy Miepes politikusokrol lenne szo, azok telesen osszeszarnak magukat az ilyen "fenyegetestol". :) Ha meg tenyeleg felnenek, az megint csak azt jelenti, hogy nem tiszta a lelkiismeretuk, es a lelkuk melyen hiszik, hogy Isten megitelheti oket.

Te nyilvan azokrol beszelsz, akik a HGY tagjai, szerintem Nane nem. Egyebeknt ha azt mondja , hogy "ha nem azt csinálod, amit én mondok, akkor ezt és ezt tehetem", az nem celzas, az egyertelmu. Csakhogy ilyenrol szo sincsen.

[előzmény : SPENDER, 2000.01.05 13:27]

Nemo *** 2000-01-05 14:13:43 (346)

Kedves Bubis!

"Ha valaki ezt - marmint a kerest, az imat - erzi fenyegetesnek, az csak azt mutatja, hogy nem tiszta a lelkiismerete, es azt erzi fenyegetonek, hogy Isten meghallgatja a kerest. Tehat Istentol fel. En azt mondom feljen is, vagy cselekedjen ugy, hogy ne kelljen felnie."

No persze aki minden ellenségére romlást kér, az fel lesz mentve azalól, hogy rendesen viselkedjen, csak mert neki telefonvonala van Istenhez. Az ilyen embernek meg sem fordul a fejében, hogy esetleg éppen akkor vét Isten és az emberek ellen, amikor megbocsátás (esetleg önmagába nézés) helyett rikácsolva szájbajt követel arra, aki nem tetszik neki. És erről még prédikál is, a konkrét helyzet említése nélkül, második személyben megszólítva a hallgatóságot. Na, az ilyentől mászok a falra.

[előzmény : bubis, 2000.01.05 14:04]

bubis *** 2000-01-05 14:30:41 (351)

Kedves Nemo!

No persze aki minden ellenségére romlást kér, az fel lesz mentve az alól, hogy rendesen viselkedjen, csak mert neki telefonvonala van Istenhez.

Ez a kep NS-rol bizonyara alkalmas ra, hogy rendszeresen felhuzd vele magad, amikor mar csitul a hev...

[előzmény : Nemo, 2000.01.05 14:13]

CC **** 2000-01-07 21:25:55 (385)

Szia Nemo!

Nem mószerollak, bárki megnézheti amiket írtál, és az enyémeket is, de attól, hogy kiforgatod a Bibliát még nem válnak igazsággá az állításaid.

Honnan veszed ezt a zöldséget, hogy "mára túllépett rajtuk", merthogy a Bibliában nincs ilyen, az biztos. Ha valami változott az ÓSZ-hez képest az újban, az nagyon konkrétan ki van fejtve, hogy ez volt érvényben eddig, de mostantól emígy van.

Íme az a rész, amit megerőszakoltál, hogy alátámaszd a SAJÁT véleményedet.

51.Lőn pedig, mikor az idő elközelge, hogy ő felvitessék, eltökélte magát, hogy Jeruzsálembe megy, 52.És követeket külde az ő orczája előtt; és azok elmenvén, bemenének egy samaritánus faluba, hogy néki szállást készítsenek. 53.De nem fogadák be őt, mivelhogy ő Jeruzsálembe megy vala. 54.Mikor pedig ezt látták az ő tanítványai, Jakab és János, mondának: Uram, akarod-é, hogy mondjuk, hogy tűz szálljon alá az égből, és emészsze meg ezeket, mint Illyés is cselekedett? 55.De Jézus megfordulván, megdorgálá őket, mondván: Nem tudjátok minémű lélek van ti bennetek: 56.Mert az embernek Fia nem azért jött, hogy elveszítse az emberek lelkét, hanem hogy megtartsa. Elmenének azért más faluba.

Szó sincs benne az ÓSZ-i kijelentések érvényességéről, csak egyetlen konkrét esetről, amikor Jézus tanítványai megsértődtek, mert nem fogadták őket szívesen egy telpülésen és nem adtak nekik szállást, és ők ezt meg akarták bosszulni. Jézus pedig leállította őket és felhívta rá a figyelmüket, hogy a FÖLDI szolgálata nem az ítélet, hanem a kegyelem.

Semmi alapja nincs annak, hogy önkényesen hatályon kívül helyezz olyan ÓSZ ideje alatt keletkezett kijelentéseket, amelyeket Jézus nem bírált felül.

--

> " "A jó prédikátorok elemzik a mai 'hétköznapi' valóságot IS. De nem szuperszellemi módon, nem a láthatatlanról beszélnek egyfolytában, hanem a láthatatlannak a láthatóban megjelenő hatásairól."

"Ujjé, akkor már látom, mit akart NS a romlásos prédikációval. Magasságbeli gonosz szellemeket akart legyőzni azáltal, hogy az őket energizáló emberekre ráimádkozta, hogy érje őket száz csapás. Modern szellemi hadviselés ez, talán még karizmatikus körökben sem könnyű megideologizálni. "

Ez nem érvelés, csak összekeversz két független témát. Az általad csak 'romlásos'-nak becézett, az 55. és 35. zsoltárra épülő prédikáció, ugyanarról szólt, mint a zsoltárok. Ott pedig Dávid megkérte az Urat, hogy fenyítse meg az (emberi) ellenségeit De, ahogy NS-nak sem, neki sem ez volt a jellemző imája. Hanem:

Zsolt 35. 13.Pedig én az ő betegségökben gyászba öltöztem, bőjttel gyötörtem lelkemet, imádságom kebelemre vissza-vissza szállt. 14.Mintha barátom, testvérem volna, úgy jártam-keltem érte; mintha anyámat siratnám, úgy jártam bútól meghajolva: 15.Ők pedig örültek az én bukásomon és összegyűltek; összegyűltek ellenem a rágalmazók, tudtom nélkül gyaláztak és nem nyugodtak.

Se Dávid, se NS nem az az átkozódós fajta. Ahhoz, hogy az említett zsoltárok megszülessenek kellettek azok, akik nem "nyugodtak", hanem "rágalmaztak" és "gyaláztak" megállás nélkül.

(Téged tényleg nem zavar, hogy Spenderekkel, Tévtanítókkal,.... ülsz egy padban?? :-O)

Ez volt az egyik téma. A másik, amire válaszul idefacsartad ezt a témát, az olyan prédikációk, vélemények, amelyekben a látható dolgok mögött lévő szellemiség leleplezése is van. Én azt próbáltam megértetni veled, hogy ilyenkor még, ha nincs is kimondva, hogy az ember szellemiségéről van szó, akkor is teljesen nyilvánvaló, érthető, minden szellemi ember számára, miről is van szó. Könnyen hergeled ilyesmivel az érzék(szerv)i módon gondlkodó embereket mert ők ezt nem tudják hova tenni. Számukra csak a látható, 5 érzékszervvel megtapasztalható világ létezik. Semmit nem tudnak se a Mennyről, se a pokolrol, se az angyalokról, se a démonokról. Pedig a Biblia nagyon is tud róluk, csak el kellene olvasni!

--

Attól, hogy te letegadod, az nem változtatja meg a valóságot. A HGY-ben Jézus Krisztus Evangéliumát hírdetik, és az emberek valóságosan meg is térnek Istenhez, valóságosan meg is javul az életük. Hidd el, száz számra láttam ezt!

Szeretettel, CC.

[előzmény : Nemo, 2000.01.04 14:56]

Nemo **** 2000-01-08 00:09:18 (389)

Tisztelt CC!

Jezus azt mondta a tanitvanyoknak, hogy nem tudjak, milyen szellembol kivannak tuzet a samariabeliekre. Nos: ok azt Illes szellemebol tettek, vagy legalabbis azt hittek. Onok David szellemebol konyorognek nehany ellenseguk romlasaert, ami megint csak ellentmond annak, hogy "aldjatok, ne atkozzatok." Jezus egesz szolgalata felulbiralt igen sok oszovetsegi tanitast (pl. azt, hogy "az a tisztatalan, ami bemegy a szajba," "szemet szemert" stb).

Az, hogy NS-nak "nem ez (ti. az atkozodas) volt a jellemzo temaja," lehetne beszelgetni. De ha elfogadom is, kis kovasz az egesz tesztat megposhasztja. Eleg baj az is, amennyit rola beszelt.

Spenderrel stb. nem ulok egy padban. Ok azt mondanak, amit akarnak, amiatt te csak ne probalj lakatot tenni a szamra. Olcso fogas.

Nem onkenyesen rangattam elo a romlasos predikaciot, hanem a terroristazas kapcsan hoztam fel. Itt is, ott is emberek ellen ment a szajalas. Es itt is, ott is az volt az utolagos propaganda, hogy szellemeket vett celba.

Nem tagadom a HGY jo gyumolcseit. Csak eszreveszem a rosszakat. Talan tilos? [előzmény : CC, 2000.01.07 21:25] rigalánc *** 2000-01-10 22:18:35 (402)

Off Gondold végig, jó-e, hogy főprofilodul választod emberek - most éppen NS mocskolását! Lehet, hogy nem érdekel, mi lesz az utolsó ítéletkor? Lehet, hogy pirospontokat vársz azért, amit csinálsz? Szerintem "életveszélyes". (Értsd: az utolsó ítéletkor, ha meg nem térsz.) On (Nem csak egy hozzászólásodról jutott eszembe.) O. [előzmény : SPENDER, 2000.01.08 16:25]

CC *** 2000-01-10 22:33:34 (403)

Szia Nemo!

COMPILE Nemo.389

> "Jezus azt mondta a tanitvanyoknak, hogy nem tudjak, milyen szellembol kivannak tuzet a samariabeliekre. "

(Eddig rendben.)

>" Nos: ok azt Illes szellemebol tettek, vagy legalabbis azt hittek."

WARNING: Feltételezés !

Az egyetlen, ami biztosan látszik a szövegből az az, hogy megvoltak sértődve és ezért bosszút akartak állni. Szerintem sokkal valószínűbb, hogy 'vallásos' emberek révén nem verhették meg, köphették le (... stb) a falubélieket, ezért álltak elő az Illéses sztorival. Szerintem a szellem, amit Jézus megítélt bennük harag, bosszú vagy valami hasonló lehetett.

> "Onok David szellemebol konyorognek nehany ellenseguk romlasaert ..." (Eddig tegeződtünk, nem? :) )

HINT: Hűha, ezt úgy mondod, mintha "Dávid szelleme" valami gonosz szellem lett volna!

> "... ami megint csak ellentmond annak, hogy "aldjatok, ne atkozzatok."

ERROR: Szűklátókörűség!

HINT: Csak azokat az igehelyeket veszed figyelembe, amelyekkel alá lehet támasztani a véleményedet. Azokat, amelyek SZINTÉN ehhez a témához kapcsolódnak, de egy, a tiedénél bővebb, árnyaltabb képet mutatnak a Bibliának az "ellenséghez" való viszonyulásról való tanításáról, szándékosan figyelmen kívül hagyod. Fel nem foghatom, miért akarod mindenáron ráerőszakolni minden helyzetre ezt az igét, amikor az ÚSZ is tartalmaz olyan eseményeket, amikor Isten emberei nyilvánvalóan nem e szerint jártak el.

Az ÚSZ hozzállása az ellenséges viselkedésű emberekhez valóban radikálisan más, mint ami az ÓSZ-ben volt. Hála Istennek, hogy így van! Az egyetlen dolog, amit makacsul nem akarsz észrevenni, hogy mégis vannak KIVÉTELEK. Általában olyankor, amikor különlegesen elveteműlt emberek Isten munkája ellen tevékenykedtek.

WARNING: Gyülekezetet nem ismerők félrevezetése!

Aki nem ismeri a HGY-t, az persze nem tudhatja, hogy a hitesek hisznek abban, hogy a megnembocsájtással el elhet veszteni a bűnbocsánatot és így az örökéletet is. Ezt Jézus félreérhetetlenné tette. Ez olyan igazság, amit mindenki tud, és általában halálosan komolyan is vesz. Amikor egy hívő találkozik a vitatott prédikációval, egyáltalán nem felejti el, azokat az igéket, igazságokat, amikre annyira szerettek hivatkozni, hanem felveszi azok mellé, mint különleges esetet. Ezért teljesen igazságtalan, az a beállítás, amit képviselsz. Teljesen figyelmen kívül hagyod, hogy a gyülekezetre valóban legjellemzőbb imafajta a közbenjárás. Emellett persze fontos a szellemi harc meg a többi is, de akkor is ez az általános, és az itteni és egyéb fórumokon mesterségesen az előtérbe tolt imafajta a valóságban igen ritka.

> "Jezus egesz szolgalata felulbiralt igen sok oszovetsegi tanitast (pl. azt, hogy "az a tisztatalan, ami bemegy a szajba," "szemet szemert" stb). "

ERROR: Túlzás! Ferdítés!

Jézus egész életével pontosan betöltötte az Ó és Újszövetségben lefektetteket is. Hirtelen nem tudnék %-ot mondani, de számszerűen csak kevés dologban bírálta felül. De annál nagyobb ezeknek a változásoknak a jelentősége.

Ahol viszont változtatott, ott precízen elmondta, hogy mi volt eddig és mi lesz mostantól.

Immár sokadszor mondom, hogy Dávid imái nem lettek felülbírálva. Sőt az ÚSZ nemegyszer hivatkozik is rá.

>"Az, hogy NS-nak "nem ez (ti. az atkozodas) volt a jellemzo temaja," lehetne beszelgetni. De ha elfogadom is, kis kovasz az egesz tesztat megposhasztja. Eleg baj az is, amennyit rola beszelt. "

HINT: Persze csak, ha nem tanított Isten véleményétől eltérő dolgokat. Mert akkor nincs is kovász. :)

>"Spenderrel stb. nem ulok egy padban. Ok azt mondanak, amit akarnak, amiatt te csak ne probalj lakatot tenni a szamra. Olcso fogas."

HINT: Ha be akarnám "fogni a szád", aligha beszélgetnék veled. Ha nem vetted volna észre próbálok érdemi módon vitatkozni veled, az indulatoskodás helyett!

Egyébként arra gondoltam, hogyha egyetelen szóval kellene jellemezni a Spender és Tévtanító nickjével fémjelzett tevékenységet, akkor az a "szidalmazás" lenne. Amit te csinálsz, arra elsősorban a "rágalmazás" illik. Gondolom elhiszed, hogy nem sértegetni akarlak ezzel, csak én azt gondolom, hogy ez a mai helyzet nagyon is hasonlít az 55. és 35. zsoltárban megörökítettre. Ott is voltak ilyen szereplők. (Remélem nem húzod fel magad ezen a véleményen! :)) És azt is, hogy elsősorban nem erre fogsz reagálni, hanem az érdemi érvelésre.)

> "Nem onkenyesen rangattam elo a romlasos predikaciot, hanem a terroristazas kapcsan hoztam fel. Itt is, ott is emberek ellen ment a szajalas. Es itt is, ott is az volt az utolagos propaganda, hogy szellemeket vett celba. "

HINT: A mostani időkig fel sem merült, hogy nem a szellemek megítéléséről lenne szó. Ezt csak azért kell most így, utólag meg is magyarázni, mert belekötöttetek. Aki nem csak ezeket a részeket hallja kiragadva, hanem meghallgatja a többi tanítást, prédikációt is, annak eszébe sem jut másra gondolni, annyira egyértelmű.

>"Nem tagadom a HGY jo gyumolcseit."

:)

"HINT" : Ennek szívből örülök!

> "Csak eszreveszem a rosszakat. Talan tilos"

Bár az írásaidban is lenne valamiféle egyensúly, ha őszintén így gondolod!

COMPILATION IS DONE THERE WERE ERRORS, NO CODE WAS GENERATED :))))))))))))))))

[előzmény : Nemo, 2000.01.08 00:09]

NaNe *** 2000-01-10 23:15:31 (404)

Kedves rigaánc,

"Gondold végig, jó-e, hogy főprofilodul választod emberek - most éppen NS mocskolását! Lehet, hogy nem érdekel, mi lesz az utolsó ítéletkor? Lehet, hogy pirospontokat vársz azért, amit csinálsz? Szerintem "életveszélyes". (Értsd: az utolsó ítéletkor, ha meg nem térsz.) "

(Bocs, hogy beleszólok ...) OK. Kihez, mihez ? NS lesz az, aki majd elszámoltat ? Pont ő ? Én ezt soha nem olvastam a Bibliában. Meg kellen térni Németh Sándorhoz ? Soha.

[előzmény : rigalánc, 2000.01.10 22:18]

endi *** 2000-01-10 23:49:40 (405)

Kedves CC! Nem hiszem, hogy az apostolok egyszerű méregből, haragból, felindulásból mondták, amit mondtak. Egyszerűen próbáltak az Ószöv. alapján eljárni. Pont erre mondta Jézus, hogy most már nem azok az idők vannak. Egyébként én már az elején megmondtam, hogy NS ott hibázott (hibázik?) nagyot, hogy kárhoztatja az átok nélküli imát, erőtlennek és értelmetlennek tartja. És ez a veszélyes a dologban. Meg eleve, hogy tanít róla. Nem emlékszem, hogy valahol a Bibliában lenne átokimára való buzdítás, tanítás. Szerintem NS ebben (és sok másban) túloz, ez a legnagyobb baja. A HGY sok pozitívuma mellett (amelyeket tudnék sorolni), bizony igaz, hogy az átokima gyakori volt (amíg én a HGY tagja voltam). CC, ezt nekem magyarázhatod, én tapasztaltam. Megkérek azonban minden kívülállót, hogy ha rám hivatkozik, hogy én is sok átokimát hallottam, ne felejtse, hogy viszont sok pozitívumot is láttam. Ha ezt nem jegyzi, lelke rajta.

bubis *** 2000-01-11 13:39:59 (407)

Kedves NaNe!

Hat ez nem semmi! Ilyen vak emberrel meg az eletemben nem talalkoztam! Senki nem mondta, hogy NS fog elszamoltatni, ezt te hol olvastad? Mert ok, a Bibliaban en sem, de mashol sem, plane nem rigaanc hozzaszolasaban. Kicsit az agyadra ment ez a Nemeth Sandor dolog, latod ezt teszi a gyulolet! Te is gondolj neha az utolso iteletre, ha lehet egy jo tanacsom. Azt a fizikai eroszakkal fenyegetozsdit is illene meg egyszer atgondolnod. Javaslom, hogy konzultalj Nemoval, talan ra hallgatsz.

Udv. Andras

[előzmény : NaNe, 2000.01.10 23:15]

rigalánc *** 2000-01-11 14:37:53 (408)

Szasz!

Vajh akarattal írsz-e másról "hozzászólás" felkiáltással? Én utolsó ítéletről írtam és megtérésről (mocskolódásból). Remélhetőleg mindketten tudjuk, ki az aki ítélni fog (lsd. Jelenések k.), és mért célszerű megtérni abból, ami ellentétes Isten Igéjével. Hogy jön ide a teáltalad írt háborgás?

O. [előzmény : NaNe, 2000.01.10 23:15]

CC *** 2000-01-11 22:56:05 (409)

Szia Endi!

> "Nem hiszem, hogy az apostolok egyszerű méregből, haragból, felindulásból mondták, amit mondtak. Egyszerűen próbáltak az Ószöv. alapján eljárni."

Ezt úgy mondod, mintha a vitás kérédések rendezésére az ÓSZ alatt rendszeresen tüzet hoztak volna le a mennyből. :))

Én azért tartom sokkal valószínűbbnek, hogy a tanítványok begőzöltek, mert tanítványok voltak: Jézus személyes közelségében éltek, hallották a prédikálást, látták a gyógyítását, ahogy kiűzte a démonokat ... stb. És ők nem csak az eredményről tudtak, hogy például meggyógyult egy beteg ember, hanem azt is látták, hogy Jézus milyen szerettel, irgalommal tette azt. Ráadásul volt lehetőségük egy csomó személyes együttlétre, beszélgetésre vele. Látták, hogy Jézusban döbbenetes csodatevő erő van, és azt is, hogy ezt az erőt csak jóra használja. Nem pusztít, nem hajt végre ítéletet vele. Ők mindezt naponta tapasztalták.

Ráadásul a haragos emberre az a jellemző, hogy nem viselkedik igazságosan, elvakítja a harag. Ha belegondolsz, mit is vétkeztek ezek a falusi emberek: nem akartak szállást adni Jézusnak és a tanítványainak. Az ok pedig az volt, hogy Jeruzsálembe tartottak. (Érdekes lenne utánanézni, hogy miért volt ez probléma nekik.) Ehhez képest nagyon aránytalan büntetésnek tűnik a falu kipusztítása. Illést feltehetően meg akarta ölni Akházia király, és Isten ezt akadályozta meg a tűzzel.

> "Pont erre mondta Jézus, hogy most már nem azok az idők vannak. "

Hála Istennek, ez a kegyelem kora. De, ha megnézed az ÚSZ-t láthatod, hogy bár "(ön)korlátozott" mértékben, de továbbra is működik az ítélet a súlyosabb esetekben. Az apostolok tudták, mikor van helye az ítéletnek és éltek is ilyenkor vele. Ha még mindig nem érted, olvasd el mégegyszer, amit Nemo-nak írtam, szerintem elég világos volt! :)

> "Egyébként én már az elején megmondtam, hogy NS ott hibázott (hibázik?) nagyot, hogy kárhoztatja az átok nélküli imát, erőtlennek és értelmetlennek tartja."

Vagy neked, vagy NaNe-nak egyszer már "elmagyaráztam" :), hogy hol értetted félre: Ez a mondat NEM, minden imára vonatkozott, hanem csakis az olyan szituációkban mondott imára, mint amilyenben Dávid is volt az 55. zsoltár születésekor. Ezek rendkívüli helyzetek. Rendkívül nagy gonoszságot cselekvő és azt abbahagyni egyáltalán nem akaró emberek miatt van létjogosultsága. Az ilyenekkel, még az ÚSZ sem volt túl kíméletes.

>"Nem emlékszem, hogy valahol a Bibliában lenne átokimára való buzdítás, tanítás."

Hé, te nem olvasod a vallás filozófia topic-okat? Istent kérni valamire, az nem átokmondás, hanem kérés. A kettő között óriási különbség van.

> "A HGY sok pozitívuma mellett (amelyeket tudnék sorolni), bizony igaz, hogy az átokima gyakori volt (amíg én a HGY tagja voltam). CC, ezt nekem magyarázhatod, én tapasztaltam."

Ezt ezennel ünnepélyesen kétségbe vonom. Mert én egyetlen egyszer sem hallottam emberre kimondott átkot. Ez 100.00 %. Bűnre és bűnös tevékenységekre igen, de magukra az emberekre soha. (Sajna van rajtuk több, mint elég átok a saját bűneik miatt.)

Egyébként nem akarom ennél tovább 'gyömöszölni' a dolgot. Látom, hogy törekszel rá, hogy ne legyél igazságtalan, és tudok ennek örülni. :)))

Szeretettel, CC. [előzmény : endi, 2000.01.10 23:49]

Nemo *** 2000-01-11 23:42:42 (410)

Kedves CC!

Szerintem a romlasos temat folytassuk a maga helyen. En a valaszt oda kuldtem. [Ima a HGY-ben az ellenseg romlasaert, 1063. cikk] [előzmény : CC, 2000.01.11 22:56]