Táblás játékok

Egyszerű táblás játékok

Ráérő időmben (még az egyetemen) kitaláltam néhány játékot leendő diákjaim szórakoztatására. Ezek könnyen megérthetők, kisebb-nagyobb szellemi erőfeszítéssel játszhatók, és általában van nyerő stratégia bennük. A továbbiakban ezt a részt bővíteni fogom.

Franciasakk

Ennek a széltében játszott táblás játéknak sem a szabályai nincsenek rögzítve, sem az elméletét nem dolgozták még ki. Tervezem, hogy honlapomra kiteszek néhány részletet gimnáziumi éveim alatt felgyülemlett kutatásaimból és játszmáimból.

Dámajáték

Ezt a nagyszerű szellemi tornát hazánkban kevéssé ismerik, noha százmezős változatát mintegy harminc országban versenyszerűen űzik, s magas színvonalú világbajnokságokat rendeznek benne. Bár a számítógépekre írt programok rendszerint az amerikai dámát játsszák, én itt mégis az orosz dámával foglalkozom, ez ugyanis sokkal mozgalmasabb és eredetibb játék.

A továbbiakban szeretnék egy szabályismertető részletet feltenni a mostanáig egyetlen magyar nyelvű dámakönyvből, amely antikváriumokban igen gyakori. Szerzője Szentgyörgyi József sakkmester, címe Dámaiskola – talán megkapom az engedélyt.

Belekezdtem egy komolyabb dámakönyv fordításába is: néhai Litvinovics nagymester és Percsonok mester Pozíciójáték az orosz dámában c. művét még régi világban vettem meg, és úgy vélem, hazánkban jogdíj nem egyhamar követelhető egy ilyen könyvért. A kéttucatnyi fejezet közül máig hárommal végeztem, amelyeket mutatóba ki is teszek: 1. , 2. és 3.